[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Etxarri-Aranatz - Viquipèdia

Etxarri-Aranatz

De Viquipèdia

Etxarri-Aranatz
Escut deEtxarri-Aranatz
(En detall)
Localització
Localització deEtxarri-Aranatz
Municipi de Navarra
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Mancomunitat
Espanya
CA Basca
Navarra
Sakana
Merindad de Pamplona
Predom. ling. basc
Superfície 33,02 km²
Altitud 509 m
Població (2005)
  • Densitat
2.434 hab.
73,71 hab/km²
Coordenades 42° 54′ N, 2° 4′ OCoordenades: 42° 54′ N, 2° 4′ O
Distàncies 44 km de Pamplona
Formació
Fundació
 
1312
Dirigents:
• Alcalde:

Maider Goñi Errazkin
(Nafarroa Bai).
Codi postal 31820
Web

Etxarri-Aranatz és un municipi de Navarra, a la comarca de Sakana, dins la merindad de Pamplona. Està format pels nuclis Lizarragabengoa i Etxarri-Aranatz. Limita al nord amb la Serralada d'Aralar i Ataun, al sud amb la Serralada d'Urbasa i Ergoiena, a l'est amb Arbizu i a l'oest amb Bakaiku.

[edita] Etimologia

Segons refereix José Yanguas, Etxarri-Aranatz va prendre el seu nom compost de Etxarri, lloc on es va fundar la població, i de Aranatz o Araynaz, la vall o comarca compost per pobles con Artola, Maiza,.... els habitants dels quals es van traslladar a Etxarri al fundar-se aquesta localitat. Existeixen diverses localitats anomenades Etxarri en Navarra. A més d'Etxarri-Aranatz, hi ha un altre Etxarri a la Cuenca de Pamplona i un Etxarri Larraun a la vall de Larraun. A Zuberoa hi ha també un Etcharry, que és el mateix topònim escrit amb ortografia francesa. Tots se situen en zones tradicionalment bascòfones.

Sobre el nom de Etxarri l'etimologia aparentment més evident fa derivar el nom del basc, d' etxe (casa) i (h)arri (pedra), és a dir casa de pedra. Sembla ser que va ser l'escriptor Arturo Campión qui va proposar aquesta etimologia i tenint en compte que Etxarri-Aranatz fou originalment una bastida, va pensar a més que antigament etxarri tenia en euskera el significat de castell, encara que això mai ha pogut demostrar-se. No obstant això filòlegs posteriors com Koldo Mitxelena o Jean-Baptiste Orpustan han explicat el nom de la població com una evolució de la paraula basca etxeberri (casa nova), que hauria seguit la següent evolució etxeberri->etxaberri->etxaerri->etxarri en els dialectes orientals de l'euskera. Aquesta és la hipòtesi que més acceptació té en l'actualitat entre els filòlegs bascos; i a més entronca també de manera aparentment satisfactòria amb la història que va contar Yanguas, en ser Etxarri-Aranatz una fundació nova en una comarca que anteriorment ja contava amb altres nuclis de població. La comarca en la que s'assenta Etxarri-Aranatz tradicionalment s'ha conegut com Terra d'Aranatz. El significat etimològic d'aquest terme és dubtós, encara que es considera un topònim d'origen basc. Existeix un altre poble a Navarra que tenen el mateix nom (veure Aranatz)

[edita] Demografia

Evolució demogràfica
1897 1900 1930 1940 1950 1960 1970 1975 1981 1991 1999 2004
2.337 2.428

[edita] Enllaços externs