Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Delta del Danubi - Viquip??dia

Delta del Danubi

De Viquip??dia

El delta del Danubi (Delta Dun??rii en roman??s) ??s el delta del segon riu m??s gran d???Europa. Situat entre la regi?? de la Dobrudja (Romania) i la prov??ncia d'Odessa (Ucra??na), constitueix el major i millor conservat dels deltes fluvials europeus. Ocupa una superf??cie de 3.446 km??.

Sector septentrional del delta del Danubi. S'hi aprecien els sediments en suspensi?? amb qu?? es va formant progressivament el delta. Foto de sat??l??lit de la (NASA)
Sector septentrional del delta del Danubi. S'hi aprecien els sediments en suspensi?? amb qu?? es va formant progressivament el delta. Foto de sat??l??lit de la (NASA)

Taula de continguts

[edita] Geografia

El delta del Danubi ??s una regi?? de maresmes i pantans deshabitats, travessats per elevacions d???arbres. Tots els anys, les terres dipositades pel Danubi fan cr??ixer el delta uns 40 m. Per aix?? es tracta d'una estructura molt din??mica. Prop de Tulcea (Romania), el Danubi es divideix en tres bra??os principals abans d'arribar al mar Negre: Chilia, Sulina i Sf??ntu Gheorghe (Sant Jordi), per?? molts canals menors ho converteixen en una regi?? d???aiguamolls, zones pantanoses i boscos, dels quals alguns s'inunden a la primavera i a la tardor.

A uns 44 km del delta del Danubi, riu amunt, es troba l'illa de les Serps, que actualment pertany a Ucra??na per?? ??s reclamada per Romania. El 2004, Ucra??na va inaugurar les obres del "Canal Bistroe", el qual facilitar?? un enlla?? navegable entre el mar Negre i la part ucra??nesa del delta del Danubi. No obstant aix??, la Uni?? Europea va sol??licitar a Ucra??na que dessist??s de prosseguir amb els treballs a causa dels greus danys que sofririen els aiguamolls del delta. Romania, m??s compromesa amb la protecci?? i la conservaci?? del delta, vol dur Ucra??na al Tribunal Internacional de Just??cia de l'Haia.

Paratge t??pic del delta del Danubi
Paratge t??pic del delta del Danubi

[edita] Naturalesa

El delta alberga m??s de 1.200 esp??cies de plantes i 320 d'aus, aix?? com m??s de 3.400 esp??cies de fauna d???aigua dol??a, incloent-n'hi unes 110 de peixos, com l???esturi??. L???any 1974, m??s de la meitat del delta va ser declarada "zona pantanosa d'import??ncia internacional" i designada com a Patrimoni de la Humanitat en virtut del Conveni de Ramsar (oficialment Conveni sobre Aiguamolls d'Import??ncia Internacional especialment a com H??bitat d'Aus Aqu??tiques).

Actualment, el delta del Danubi ha estat incl??s en el llistat de la UNESCO de llocs qualificats com a Reserva de la Biosfera, amb el nom de Reserva de la Biosfera Transfronterera del Delta del Danubi. Aquesta ??rea t?? uns 2.733 km?? de superf??cie estrictament protegida, repartida entre 18 zones. ??s el lloc on milions d'aus migrat??ries de diferents llocs del m??n (d'Europa, d'??frica, d'??sia i del Mediterrani) hi acudeixen per a niar. La vegetaci?? est?? dominada per formacions de canyes i canyissos, que cobreixen el 78% de la superf??cie. Hi existeixen, a m??s, salines (6%) i boscos de ribera, diferenciats segons la freq????ncia de la seva inundaci??, amb ??rees de salzes permanentment inundades i pollancreres d'inundaci?? peri??dica. Existeixen boscos, com el de Letea, notables per les copes asim??triques dels seus arbres, que inclouen roures (Quercus pedunculiflora i Q. robur), pollancres (Populus tremula), oms (Ulmus foliacea) i freixes (Fraxinus angustifolia).

Fa uns 2.500 anys, segons explicava l'historiador grec Her??dot, el Danubi es dividia en 7 bra??os en arribar a la desembocadura.

[edita] Poblaci??

Unes 15.000 persones habiten el delta del Danubi. La major part viu de la pesca, per a la qual usen les seves barques tradicionals fetes de fusta. Entre ells hi ha una comunitat de lipovans, descendents dels seguidors del Ritu Antic, que van sortir de R??ssia l???any 1772 per a evitar la persecuci?? religiosa. El principal centre d'aquesta comunitat a la part ucra??nesa del delta ??s Vilkov.

[edita] Hist??ria

Durant la major part de l'Edat Moderna, el delta del Danubi va estar en mans de l???Imperi Otom??. A mesura que el control otom?? sobre els Balcans s'afluixava, l'Imperi Austrohongar??s i altres pot??ncies europees es van mobilitzar per impedir que el delta, igual que altres territoris otomans, caiguessin en mans de R??ssia. El Tractat de Par??s (1856), que posava fi a la guerra de Crimea, va establir que una comissi?? internacional (la Comissi?? Europea del Danubi) control??s el delta. Aquesta comissi?? va portar a terme una s??rie de treballs al delta i al curs baix del riu, de manera que la navegaci?? pel riu des del mar Negre es va veure afavorida. Despr??s del final de la Primera Guerra Mundial, el Tractat de Versalles (1919) va confirmar la comissi?? internacional (al mateix temps que s'establia una altra comissi?? per a controlar el curs superior del Danubi).

Durant la Segona Guerra Mundial, les comissions van ser abolides per l'Alemanya nazi, que va controlar tot el curs del riu des del 1940 fins al 1944. En acabar la Segona Guerra Mundial dos dels bra??os del Danubi van quedar sota control roman??s i el bra?? nord sota control sovi??tic. Els sovi??tics abans van fer signar a un membre del Partit Comunista Roman??s un document de dubtosa legalitat pel qual Romania cedia l'illa de les Serps a l'URSS. Actualment hi ha un litigi obert per aquest enclavament entre Romania i Ucra??na.

[edita] Enlla??os externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Delta del Danubi


Bandera de Romania Patrimoni de la Humanitat a Romania Emblema del Patrimoni de la Humanitat

Esgl??sies pintades de Mold??via ?? Esgl??sies de fusta de Maramure?? ?? Delta del Danubi ?? Monestir de Horezu ?? Fortaleses d??cies a les muntanyes d'Or????tie ?? Sighi??oara ?? Poblacions i esgl??sies fortificades de Transsilv??nia ??