[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Civilitzacions precolombines - Viquipèdia

Civilitzacions precolombines

De Viquipèdia

Les civilitzacions precolombines són aquelles cultures que es van desenvolupar al continent americà abans de l'arribada dels europeus al seus respectius territoris. Encara que tècnicament el nom es refereix a l'era abans de l'arribada de Cristòfor Colom, en realitat, inclou totes les cultures i el seu desenvolupament fins a ser conquerides o influenciades pels europeus, encara que això hagi ocorregut dècades o fins i tot segles després del 1492.

Algunes civilitzacions pre-colombines semblen haver construït grans centres urbans, haver desenvolupat l'agricultura així com diverses jerarquies socials complexes. Moltes d'aquestes civilitzacions ja havien decaigut o desaparegut per al segle XVI, data en que es produirien els primers assentaments europeus permanents, i només coneixem llurs històries per mitjà de les investigacions arqueològiques i les tradicions orals dels pobles veïns sobrevivents. D'altres, es van desenvolupar de manera contemporània a l'arribada dels europeus, i per tant, tenim prou documents històrics dels pobladors i dels colonitzadors i conqueridors. Els pobles que han sobreviscut, les cultures i les societats dels quals descendeixen directament d'aquestes civilitzacions, han estat substancialment influenciats per les cultures i religions europees, encara que conserven algunes tradicions i pràctiques, així com llurs llengües.

Taula de continguts

[edita] Migració al continent

La data de l'arribada dels primers pobles al continent americà és un tema molt controvertible. L'arqueologia recent suggereix que van haver múltiples onades de migració que van començar el 40.000 a.C. La majoria de les teories accepten que els pobles inuit van arribar-hi de manera separada, i molt temps després, probablement al voltant del segle VI, des de la Sibèria al Canadà.

La teoria més acceptada diu que el continent nord-americà va rebre els seus primer pobladors d'onades d'immigrants de l'Àsia que van creuar l'Estret de Bering congelat. Encara que la data del començament de les onades de migració no s'ha fixat (i varia des de el 40.000 a.C. al 13.500 a.C.) es creu que van arribar al Cap d'Hornos, el punt més austral de l'Amèrica del Sud al voltant del 10.000.a.C.

[edita] Desenvolupament de les civilitzacions de Nord-Amèrica

Vegeu també l'article: Amerindi nord-americà
Monticle de la cultura del Mississipí
Monticle de la cultura del Mississipí

La majoria dels pobles nadius nord-americans eren tribus de nòmada-caçadors, encara que d'altres havian desenvolupat civilitzacions basades en l'agricultura. No obstant això, aquestes civilitzacions no van ser tan avançades tecnològicament ni políticament com les civilitzacions mesoamericanes de més al sud. La majoria d'aquestes tribus van formar poderoses confederacions per lluitar contra la colonització europea.

La cultura del Mississipí va dominar l'àrea del riu homònim durant la història pre-colombina. Una de les caracterísitques distintives d'aquesta cultura va ser la construcció de grans monticles de terra de forma piramidal. Van cultivar el blat de moro i van participar d'una xarxa de comerç extensa; també van desenvolupar una societat estratificada complexa. El poble del Mississipí s'hi va establir al voltant del 1000 d.C. No obstant ja havia decaigut durant l'arribada dels primers europeus.

L'assentament més gran d'aquest poble, Cahokia, localitzat prop de la ciutat actual d'East St. Louis, Illinois, va tenir una població superior als 20.000 habitants. Durant aquest període de clímax, entre els segles XII i XIII, Cahokia va ser la ciutat més poblada de Nord-Amèrica (llevat de la regió cultural mesoamericana). El monticle de Monk, el centre cerimonial més gran de Cahokia, és la construcció de terra més gran del món pre-històric.

[edita] Mesoamèrica

Vegeu també els articles: Mesoamèrica i Pobles mesoamericans avui dia
Guerrers tolteques a Tula, Hidalgo
Guerrers tolteques a Tula, Hidalgo

Mesoamèrica va ser la regió que s'estenia des del centre de Mèxic (des del Tròpic de Càncer) cap a la frontera nord-oest de Costa Rica. A aquesta regió es van desenvolupar civilitzacions agràries complexes i avançades per 3.000 anys abans de l'arribada dels primers europeus. A més, Mesoamèrica va ser també una àrea socio-cultural i ambiental ocupada per nombrosos pobles antics que compartien (i desenvolupaven) algunes creences religioses, l'art, l'arquitectura i llurs avanços tecnològics. L'aliment més important d'aquests pobles seria el blat de moro; de fet, aquest cultiu seria venerat i incorporat a llur teologia. No obstant, aquesta regió no era pas hegemònica: era una regió multicultural, multiètnica i multilingüe, i cada poble conservaria una cultura amb característiques úniques en la seva cosmovisió i organització social. Fins i tot, avui dia a Mèxic els pobles amerindis parlen 62 llengües diferents (i diversos dialectes d'aquestes) que han sobreviscut amb el pas del temps.

Entre el 1800 i el 300 a.C. es van conformar cultures complexes a Mesoamèrica. Algunes van madurar fins convertir-se en les conegudes civilitzacions olmeca, teotihuacana, maia, zapoteca, mixteca, huaxteca, purèpetxa, tolteca i finalment mexica (asteca). Aquestes civilitzacions ameríndies van tenir coneixements molt avançats d'arquitectura, matemàtica, astronomia, medicina, escriptura (jeroglífica), art, enginyeria, i teologia entre altres. El seu sistema numèric, un dels més avançats del món, era vigesimal. Algunes ciutats mesoamericanes, com ara Teotihuacan, Tenochtitlan i Cholula serien les més grans del món durant la seva època de major expansió amb poblacions superiors als 150.000 habitants. Eren centres de comerç, idees, cerimònies i teologies que estenien la seva influència als pobles veïns.

Encara que diverses ciutats-estats, regnes i imperis van competir els uns contra els altres per obtenir poder i prestigi, els historiadors consideren que a Mesoamèrica es van desenvolupar cinc grans civilitzacions: la civilització olmeca, la civilització teotihuacana, la civilització tolteca, la civilització mexica o asteca, i la civilització maia. Aquestes (llevat de la civilització maia, que era políticament fragmentada) estendrien llur influència i poder per tot Mèxic i Centreamèrica. Altres poders regionals van realitzar aliances amb aquestes quatre civilitzacions durant els 4.000 anys de llur desenvolupament o van declarar-los la guerra. No obstant, estaven sota llur esfera d'influència.

[edita] Períodes de la història mesoamericana

La historiografia mexicana divideix la història de Mesoamèrica en tres grans períodes:

  • El Període Formatiu o Pre-Clàssic, des del 1800 a.C. al 200 d.C., període en què els pobles nòmada-caçadors van formar assentaments permanents permetent el desenvolupament de l'agricultura fins a l'aparició de la primera gran civilització: l'olmeca.
  • El Període Clàssic, del 200 d.C. al 800, període en què es van desenvolupar les primeres i complexes civilitzacions: la teotihuacana, la zapoteca i la maia clàssica. L'organització de la majoria dels pobles era similar a les ciutats-estats gregues.
  • El Període Post-Clàssic del 800 fins a l'arribada dels espanyols, període que començaria amb la caiguda de les civilitzacions del període clàssic per causa de la invasió de tribus nòmades de l'Aridoamèrica, regió de Nord-Amèrica. No obstant, les onades d'immigració, principalment de les tribus nahues van propiciar el desenvolupament d'una nova cultura, la cultura tolteca, i finalment l'establiment d'un vast i complex imperi: l'Imperi Asteca que dominaria tota Mesoamèrica.

Alguns historiadors intercalen un període, el "Període Clàssic Terminal" entre el Clàssic i Post-Clàssic per referir-se a l'establiment de Tula com a centre d'influència regional, i el naixement de la civilització tolteca. La civilització maia va decaure des de el clàssic, però, algunes ciutats no serien abandonades, i llur cultura i influència va sobreviure fins a l'arribada dels espanyols, encara que estaven sota el control polític de l'Imperi Asteca.

[edita] Llista de civilitzacions mesoamericanes

Per saber més de les civilitzacions mesoamericanes vegeu els següents articles:

[edita] Civilitzacions sud-americanes

Macchu Picchu, la ciutat perduda dels inques
Macchu Picchu, la ciutat perduda dels inques

Les civilitzacions sud-americanes es van començar desnvolupar des del 3.000 a.C. La primera civilització de la qual es té coneixement és la civilització de Norte Chico de la regió del Perú. Malgrat el descobriment d'algunes construccions piramidals, els historiadors encara dubten de l'establiment de grans centres urbans d'aquesta civilització.

Entre el 900 a.C. i el 300 a.C. es va desenvolupar la civilització Chavín, també a la regió del Perú. Aquesta seria una civilitzacio molt avançada que desenvoluparia l'agricultura, l'art i la metal·lúrgia. Després del decaïment d'aquesta cultura, va sorgir la cultura Moche.

El segle III de la nostra era es va desenvolupar la cultura dels txibtxes (també coneguts com a muisques) de la regió nord dels Andes. Durant el seu període de major expansió la seva cultura abastava els territoris del Panamà i Colòmbia. Van ser un dels pobles més nombrosos de Sud-Amèrica.

L'última i més gran civilització a formar-se a Sud-Amèrica seria la civilització inca, que dominaria els Andes de 1438 a 1533. Coneguda com la Tawantin suyu o la "Terra de les quatre regions" en quítxua, la civilització inca era molt desenvolupada i complexa. Van dominar a gairebé 100 altres comunitats etno-lingüístiques, uns 9-14 milions de persones connectades per un sistema de carreteres de 25.000 km de llargària. Es van construir ciutats amb materials de pedra sobre les muntanyes. Van tenir grans coneixements d'astronomia, matemàtica i medicina, i segons alguns historiadors, van realitzar algunes cirurgies.

[edita] Pàgines que s'hi relacionen