[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Baia - Viquipèdia

Baia

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Baiae».
Hi ha moltes baies que es poden trobar al mercat però només algunes d'elles són baies de veritat.
Hi ha moltes baies que es poden trobar al mercat però només algunes d'elles són baies de veritat.

Una baia és un fruit indehiscent, monocarpel·lar o pluricarpel·lar, d'epicarpi prim i membranós i mesocarpi i endocarpi carnós. És el tipus més comú de fruita carnosa simple, en la qual la paret sencera de l'ovari madura, generalment, en un pericarpi comestible. L'ovari és sempre súper en aquestes flors, i tenen un o més carpels dins d'una coberta fina i un interior molt carnós. Exemples de baies són el raïm i el tomàquet, però moltes altres fruites comunes són 'baies verdaderes': l'alvocat, el caqui, l'albergínia, la guaiaba, i el pebre vermell per exemple. Per contra, els cítrics com la taronja i la llimona no són baies malgrat ho semblin, i es cataloguen dins els hesperidis.

En les espècies de plantes amb un ovari ínfer, el tub floral pot madurar juntament amb l'ovari, creant una fruita accessòria semblant que a vegades és anomenada com baia falsa. S'inclouen en aquesta categoria el plàtan, a grosella, el nabiu, i molts fruits en pepònide com el cogombre, la carbassa, la síndria, l i el meló entre d'altres.

Moltes baies són petites, sucoses, i d'un color brillant que es posa en contrast amb el seu fons per fer-los més visibles als animals que els consumeixen alhora que en dispersen les llavors de manera molt efectiva.

En les arts culinàries, el terme "baia" es refereix a les fruites petites, dolces; en aquest sentit, la maduixa és una baia i el tomàquet no ho és. Altres "baies culinàries" que no són baies botàniques són la grosella, la móra d'esbarzer, els gerds i les móres de morera.

[edita] Enllaços externs


Classes de fruits
Fruits carnosos: Baia - Cinoròdon - Eteri - Hesperidi - Drupa - Pepònide - Polidrupa - Pom
Fruits secs indehiscents: Aqueni - Cariopsi - Núcula - Nou - Sàmara
Fruits secs dehiscents: Càpsula - Fol·licle - Llegum - Pixidi - Síliqua