De Viquip??dia
|
Aquesta p??gina descriu una norma d'estil de la Viquip??dia. Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera com una recomanaci?? a seguir pels usuaris. Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del suficient consens utilitzant la p??gina de discussi??, la taverna o obrint una presa de decisi??. |
|
Aquesta p??gina recull els criteris per a posar nom a una p??gina. Si us plau, sentiu-vos lliures d'aportar els vostres dubtes i opinions a la p??gina de discussi??.
[edita] Recomanacions per a anomenar una nova p??gina
- Assegureu-vos que el nom que feu servir ??s ??nic. Hi ha molts termes que poden tenir sentits diferents depenent del context. Si us plau, assegureu-vos que el nom que utilitzeu ??s prou concret. Si cal, afegiu-hi un adjectiu. Pels termes m??s generals, cal fer planes de desambiguaci??, o incloure tots els sentits en l'article. Vegeu, per exemple, treball.
- Feu redireccions. Si hi ha diversos noms que serien raonables pel vostre article, escolliu el que sigui millor, i feu redireccions des dels altres. D'aquesta manera, faciliteu els enlla??os des d'altres planes i les cerques, i eviteu la duplicaci?? d'articles. (vegeu: Viquip??dia:Redireccions)
- Feu servir sempre noms en singular, excepte quan la paraula definida nom??s tingui plural, o tingui un sentit diferent en plural que en singular. Pel cas de llistes de personatges, pa??sos, etc., feu servir noms com ara Llista de comtes de Barcelona (i feu redireccions, p.ex., des de Comtes de Barcelona).
- Vigileu els accents! quan feu l'enlla?? a una p??gina, o una p??gina nova, heu d'anar amb compte a l'hora d'accentuar la paraula, ja que si no ho feu correctament estareu referint-vos a una altra p??gina (un exemple: "bombo" ??s un tambor, i "bomb??" una llaminadura. Si feu un enlla?? a
bombo
en un article sobre la xocolata, en realitat estareu enviant a la gent a una p??gina que els parlar?? de tambors!?!?).
- Noms de persona. Cal fer servir el nom complet. Si hi ha noms alternatius, pseud??nims, si l'ortografia es variable o el nom es fa servir habitualment en v??ries lleng??es, cal escollir la forma m??s corrent en catal??, i fer redireccions des de les altres.
- Si una persona ??s m??s coneguda pel seu nom art??stic o de ploma, o un pseud??nim, cal utilitzar aquest per anomenar l'article.
- Per noms en catal?? i castell??, cal usar els dos cognoms, sempre que sigui possible. Tamb?? ??s convenient fer una redirecci?? usant nom??s el nom i primer cognom (o fer una plana de desambiguaci??, si hi ha diversos personatges amb el mateix nom i cognom).
- Pels noms en catal??, molta gent utilitza la part??cula i entre el primer i segon cognom, mentre que d'altra no ho fa. Intenteu utilitzar sempre la forma que sigui m??s corrent.
- Pels personatges antics, utilitzeu el nom catalanitzat, si existeix. Per personatges romans, utilitzeu el nom amb qu?? siguin coneguts habitualment: p.e. "Virgili", millor que no pas "Plublius Vergilius Maronus". Hi posar??em els dos noms nom??s quan siguin arxiconeguts aix??, com Juli C??sar, Marc Antoni o Octavi August.
- Top??nims. Cal fer servir quan sigui possible les versions catalanes dels top??nims tant quan siguin de territori on es parla catal?? (Lleida, Eivissa, Alacant i Perpiny?? en comptes de L??rida, Ibiza, Alicante i Perpignan) com els llocs on no s'hi parla on caldr?? fer servir els ex??nims tradicionals de la llengua (Terol, Londres i Jap?? i no Teruel, London i Nippon). Aix?? de cap manera vol dir que s'admetin traduccions for??ades que no siguin ex??nims tradicionals en catal?? (Bons Aires, Els ??ngels o La Pau en comptes de Buenos Aires, Los Angeles i La Paz) entenent que no ??s el mateix fer servir un nom tradicional que traduir. Cal fer notar que el que s'acaba de comentar no es contradiu que a les taules amb dades que solen acompanyar els articles d'unitats administratives, s'hi posi els noms oficials i no els catalans.
- Articles davant de top??nim. Dintre d'un context alguns top??nims duen article, altres no i altres tenen un ??s vacil??lant. Vegeu si est?? incorporar en el seu propi article. Per exemple, el Brasil, el Jap??, per?? Osona, Fran??a. Vegeu les indicacions a /??s de l'article.
- ??ssers vius. Cal fer servir els noms catalans priorit??riament per davant dels cient??fics:
- Els noms vulgars tradicionals en catal?? en comptes dels cient??fics (conill, estru??, ordi i xampiny?? en comptes de Oryctolagus cuniculus, Struthio camelus, Hordeum vulgare i Agaricus bisporus)
- Si no hi ha noms vulgars tradicionals en catal??, cal posar els noms catalanitzats dels noms cient??fics (cetartiod??ctil, eucariota i magnoli??psid en comptes de Cetartiodactyla, Eukaryota i Magnoliopsida)
- Com a ??ltim recurs es far?? servir el nom cient??fic en llat?? si no existeix forma en catal??, ni tradicional ni adaptada: Homo, Myotragus i Nothofagus
- Paraules inexistents en el catal??: Per introduir un article sobre un concepte inexistent en el catal?? i no adaptat encara pel Termcat vegeu Viquip??dia:Transliteraci??.
- Tipografia. Fem servir els ap??strofs rectes. Vegeu Viquip??dia:Convencions tipogr??fiques.
[edita] Casos particulars
[edita] Vegeu tamb??