[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Convencions tipogràfiques - Viquipèdia

Viquipèdia:Convencions tipogràfiques

De Viquipèdia

Norma d'estil de la Viquipèdia Aquesta pàgina descriu una norma d'estil de la Viquipèdia. Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera com una recomanació a seguir pels usuaris. Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del suficient consens utilitzant la pàgina de discussió, la taverna o obrint una presa de decisió.

Això és una guia destinada a recollir les principals convencions tipogràfiques que utilitzem a la Viquipèdia, amb la finalitat d'assegurar una certa coherència entre els articles. Només són recomanacions a l'hora d'escriure un article. No són obligatòries, però penseu que altres viquipedistes poden modificar el vostre estil.

Taula de continguts

[edita] Negreta

Vegeu també Ajuda:Com s'edita una_pàgina#Cursiva, negreta, subratllat i ratllat

[edita] Cursiva

Vegeu també Ajuda:Com s'edita una_pàgina#Cursiva, negreta, subratllat i ratllat

[edita] Cometes

Vegeu també les normes d'estil a l'article Cometes

  • Com que la Viquipèdia és una enciclopèdia, són preferibles les cometes baixes (« ») usuals en tipografia.
  • Molts usuaris prefereixen la comoditat de les cometes mecanogràfiques (" "). En qualsevol cas, cal mantenir el mateix estil dintre d'un article.

[edita] Apòstrof

Vegeu també l'article Apòstrof.

Existeixen dos tipus d'apòstrofs: el tipogràfic ( ) i el mecanogràfic o recte ( ' ).

  • És incorrecte utilitzar el símbol prima ( ) o l'accent tancat ( ´ ).
  • En català és un signe que s'utilitza sovint i hem optat per l'apòstrof mecanogràfic. Com que en edicions múltiples d'un mateix article és difícil mantenir la uniformitat d'un mateix tipus d'apòstrof, es desaconsella l'ús de l'apòstrof tipogràfic, especialment en enllaços ja que obliga a fer redireccions i provoca errades. Una dificultat afegida és que amb les fonts sans-serif no negreta de mida normal, no es distingeixen els apòstrofs tipogràfics i mecanogràfics. Si utilitzeu un editor de textos per preparar els vostres articles, deshabiliteu l'autocorrecció de cometes rectes a cometes tipogràfiques per evitar l'apòstrof tipogràfic.

[edita] Nombres

Vegeu també Viquipèdia:Llibre d'estil#Separadors de milers i decimals

  • Es recomana escriure els nombres d'una xifra en lletres. Per exemple «el Pentàgon té cinc façanes» i no «el Pentàgon té 5 façanes». Eviteu també, sempre que sigui possible, començar una frase per un nombre escrit en xifres.

[edita] Dates

  • L'abreviatura pels anys «abans de Crist» i «després de Crist» és, respectivament, aC i dC.
  • Pels anys del primer segle després de Crist és recomanable indicar-ho: dC. Pels anys posteriors només s'indicarà en cas que es presti a confusió.

[edita] Punt volat

Vegeu també l'article Punt volat

  • La ela geminada es pot codificar informàticament de dues maneres diferents correctes. La més bona des del punt de vista tipogràfic és fer servir el caràcter Unicode de "l amb punt volat català" (ŀ) seguit d'una altra ela (ĿL, ŀl). Tot i això la dificultat d'obtenir fàcilment aquest caràcter en alguns sistemes operatius i els problemes que pot generar a alguns navegadors fan que es desaconselli el seu ús. Per tant, especialment en títols de pàgina i enllaços es recomana que feu servir la combinació del caràcter de punt volat (· que generalment s'obté amb les tecles Maj+3) entre dues eles, és a dir, L·L, l·l.
  • Eviteu escriure la ela geminada amb altres caràcters de punt volat com el punt de multiplicació (⋅) o el punt separador de llistes (•). Tampoc no s'han de fer servir altres signes de puntuació, són per tant incorrectes les combinacions l.l, l-l, l•l.
  • Quan s'edita el text que esteu fent en un procesador de texts com el MS Word i després s'enganxa el text a la Viquipèdia, sovint els punts volats correctes que hi heu escrit solen eixir així: l•l. Si editeu texts amb programaris externs al quadre d'edició de la Viquipèdia, reviseu el text per si en trobeu "l•l" i corregiu-los a punts volats correctes.