[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amenemhet III - Viquipèdia

Amenemhet III

De Viquipèdia

Amenemhet III
Amenemhet III

Amenemhet III fou el sisè faraó de la dinastia XII d'Egipte. Va succeir al seu pare Senusret III. El seu nom Sa Ra fou Amenemhet; el seu nom d'Horus Aabau; el seu nom de Nebty fou Itiwatawy i Itiwahor; el seu nom d'Horus d'or fou Biknebuankh; i el seu nom de regnat o Nesut Bity fou Nymaatre (Sotmès a la justícia de Ra). Els grecs l'esmenten com Ameres o Amenemes. El seu nom apareix sota diferents formes, entre elles: Amenemes, Amenemhait, Amenemhet, Amenemmes, Ameniemhet, Ammenemhet, Amonemhat, Amunemhet, Emmaatra, Ithetiueue, Ithetiuetoui, Lachares, Lamares, Nemaaitre, Nemaaitreamenemhait, Nemare, Nimaatra, Nimaetra, Nimaetre, Oebeu, Xachares.

Va governar des aproximadament el 1840 aC però segurament ja abans havia estat associat pel seu pare com a coregent, si bé no se sap quant de temps. El seu regnat va durar més de quaranta anys, potser 45, així que va durar fins després del 1800 aC (potser vers 1797 o 1795 aC)

La seva dona principal fou Aat, que fou enterrada al seu complex funerari de Dashur. La segona dona no se sap segur però podria ser Hetepti; encara s'esmenta al menys una tercera dona però no se'n sap el nom. Va tenir diversos fills, entre els quals el seu successor Amenemhet IV. Altres possibles fills apareixen sota els noms de Sobekhotpe, Hathorhetepet, Merestekhi, Neferuptah, Nubhetepet i potser Sit-hathor. Alguns fan també filla seva a Sobekkara-Neferusobek (o Sobekneferu), però és més probable que fos la seva germana i esposa.

La piràmide de Dashur es va ensorrar parcialment poc després d'acabada (uns 15 anys de treball) i llavors va començar un nou complex a Hawara, prop de Faium. L'esplendor d'aquest complex, amb el temple mortuori al costat, del qual era part el famós Laberint al que es refereixen Heròdot, Diodor de Sicília, Estrabó i Plini el Vell.

El rei va deixar nombroses estàtues fetes durant el seu regnat i el del seu pare; una estàtua els mostra a ambdós amb vestimenta de sacerdot oferint als déus peix, flors de lotus i animals. Un altre estàtua el presenta vestit d'un déu; altres són esfinxs. Aquestes estàtues es van reutilitzar al tercer període intermedi i foren trobades a un temple a Tanis. També hi ha una inscripció del rei a Coptos.

Va dedicar la seva activitat constructora a la regió de Faium. Hi va construir no solsament la seva segona piràmide sinó també el temple de Sobek (la principal deïtat local que a la zona estava relacionada amb el déu falcó Horus) a la ciutat de Cocodrilòpolis, una capella dedicada a Renenutet a Medinet Madi, i a més diversos projectes agrícoles com la construcció d'una presa per regulat les pujades de l'aigua del Bahr Yusef i enviar la sobrant al llac de Birket Qarun, cosa que va augmentar les terres de cultiu.

També va erigir dues estàtues colossals d'ell mateix a Biahmu (més tard en el període grecoromà, el faraó fou adorat sota el nom de Lamares). Fora de Faium va construir un temple a Kubban (Núbia) i va ampliar el temple de Ptah a Memfis.

Amb tots aquests edificis el rei necessitava pedra i la va treure de diverses canteres. Va explotar també les mines que tenia a l'abast com les mines de turqueses de Serabit al-Khadem al Sinaí, on va reconstruir i ampliar un temple dedicat a Hathor i altres déus. A la regió s'han trobat 49 inscripcions a la pedra i deu més a Wadi Maghara i Wadi Nasb que fan referència a les explotacions mineres d'Amenemhet III durant els anys dos u quanta cinc del seu regnat. També fou actiu a les mines del Wadi Hammamat (d'alabastre) i de Núbia ( mines de diorita) i a Tura (pedra fina) entre d'altres.

No va fer expedicions militars. Va reforçar la guarnició de Semna com a fer més destacat de la presencia egípcia a Núbia.

Va continuar amb el sistema establert pel seu pare de tres grans regions per governar al país. Durant el seu regnat treballadors asiàtics, pagesos, soldats i artesans van venir a treballar a Egipte.

Les construccions fetes i una sèrie d'inundacions del Nil van exhaurir l'economia vers la fi del seu regne. Foren els emigrants asiàtics els que van encoratjar als hikses per establir-se al delta del Nil que finalment va acabar amb la dinastia.

A la seva mort fou enterrat a la seva piràmide d'Hawara. El va succeir el seu fill Amenemhet IV.