Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sobekneferu - Viquip??dia

Sobekneferu

De Viquip??dia

Imatge:Amenemhat4 sphinx.jpg
Est??tua del cos de Sobekneferu

Sobekneferu (de vegades tamb?? Neferusobek) fou segurament filla d'Amenemhet III i germana (germanastre) i esposa de Amenemhet IV. El seu nom vol dir "Sobek es tres vegades mes bonic". L'esmenta Maneth??, i les llistes de Karnak i Saqqara, per?? no pas la llista d'Abidos. El seu nom Sa Ra fou Neferusobek (variants: Neferusobeksatra, Neferusobekshedty i Raneserusobek); el seu nom Horus fou Meritra; el nom Nebty Satsekhemnabtawy; el nom d'Horus d'or Djedetjau; i el seu nom Nesut Bity Sebekkara. Els grecs l'anomenen Skemiofris. El seu nom apareix tamb?? com Biknebudyedetjau, Dedetkhe, Djedetkhaw, Escemiofris, Kasobekre, Meretre, Meritre, Merytra, Merytre, Nefrusobek, Satsekhemnebettawy, Sebekkare, Sebeknefrura, Sebeknefrure, Sebeknofiroure, Shedetsobknofrura, Shedetsobknofrure, Sitsekhem, Skemiophr, Sobeknefru i Sobkenophr

Al morir al seu marit fou proclamada reina per?? com era tradicional ho fou com a regent d'un menor d'edat, presumiblement un fill o parent proper d'Amenemhet IV. Aix?? se la suposa mare dels dos iniciadors de la dinastia XIII: Sekhemrakhuty Sobekhotep I i Sekhemkare Sonbef . Va governar uns quatre anys vers 1790 ac a 1785 aC.

Pel seu nom complert de Sa Ra (Sobekneferu Shedty) es creu que va participar a la creaci?? d'un centre religi??s a la regi?? de Faium, a la ciutat de Shedet (despr??s Cocodril??polis). Es probable que essent el centre del poder pol??tic a la regi?? de Faium on el deu cocodril Sobek era el mes adorat, foren els religiosos de Sobek els que afavoriren la seva reg??ncia. La regi?? a mes havia estat afavorida pels darrers reis i el seu poder econ??mic havia crescut.

El seu regnat esta testimoniat a mes de per les fonts esmentades per evidencies f??siques: un segell cil??ndric amb el seu nom i el del seu pare Amenemhet III, i una inscripci?? a la segona casada del Nil. El fragment d'unes est??tues (tres) de basalt es van trobar a Tell al-Daba (Avaris) al delta oriental; en els fragments s'observa que te pits i no porta falsa barba el que demostra que era fara?? tot i ser dona. No es te cap const??ncia de la seva imatge amb la possible excepci?? d'una estatueta del Museu metropolit?? de Nova York que es esmentat en un article publicat fa pocs anys, on es mostra a una dona amb corona al cap i vestida amb una capa d'hebsed, per?? no es segur que li correspongui.

Va completar el temple mortuori del seu pare, on el seu nom apareix algunes vegades (en canvi no apareix el d'Amenemhet IV)

La seva tomba no s'ha trobat. Es suposa que li correspondria la pir??mide del nord a Mazghuna. De ser aix?? hauria deixat l'??rea tradicional de Faium, per la mes propera a Memfis de Mazghuna (al costat de Dashur). De fet no es sap quina fou la seva capital.

Amb ella es pot donar per acabada la dinastia XII.

Als quatre anys fou proclamat rei Sobekhotep I que va iniciar la dinastia XIII i el segon periode intermedi