[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Alfons XII d'Espanya - Viquipèdia

Alfons XII d'Espanya

De Viquipèdia

Reis d'Espanya
Borbons absolutistes
Família Bonaparte
Borbons constitucionals
Casal de Savoia
Primera República
Dinastia borbònica
(primera restauració)
Alfons XII d'Espanya
Alfons XIII d'Espanya
Segona República
Dictadura franquista
Segona Restauració Borbònica
El rei Alfons XII d'Espanya.
El rei Alfons XII d'Espanya.

Alfons XII d'Espanya (Madrid 1857 - El Pardo 1885), fou rei d'Espanya (1875-1885). El regnat d'Alfons XII significà el retorn de la casa de Borbó a Espanya després del breu parèntesi iniciat l'any 1868 amb el regnat d'Amadeu de Savoia i de la Primera República Espanyola.

[edita] Joventut

Fill de la Reina Isabel II d'Espanya i suposadament de l'infant Francesc d'Assís d'Espanya (que rebia el pseudonim de Paquito Natillas) i era nét del rei Ferran VII d'Espanya i de la princesa Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies i de l'infant Francesc de Paula d'Espanya i de l'infanta Lluïsa Carlota de Borbó-Dues Sicílies. Els quatre avis d'Alfons XII descendien directament del rei Carles III d'Espanya, ja que tant l'avi matern com els avis paterns descedien de l'esmentat rei a través del seu fill, el rei Carles IV d'Espanya i l'avia materna a través del rei Ferran I de les Dues Sicílies. Malgrat tot, diverses font revelen que el vertader pare d'Alfons seria el capità de l'exèrcit Enrique Puig Moltó amant de la seva mare.

L'any 1868 partí a l'exili amb la resta de la seva família i s'instalà a París al Palau Castilla junt amb la resta de la família reial. Realitzà estudis a prestigiosos centres acadèmics de Viena i formació militar a la exclusiva base militar de Sandhurst on després rebria formació castrense el seu nét el comte de Barcelona o diversos membres de les famílies reials britànica, grega o luxemburguesa.

[edita] Regnat

Amb les caigudes de la monarquia del rei Amadeu I d'Espanya de la casa savoiarda, i de la Primera República firmà un document en què afirmà que pujava al tron d'una monarquia parlamentària (1874). L'any següent arribà a Madrid i fou coronat rei.

Durant el seu breu regnat tres són les principal línies d'acció:

  • En primer lloc es dóna per conclòs el conflicte, si més no armat, entre el carlisme i l'isabelisme. Acaba la tercera guerra carlina i Alfons es reconegut per amplis sectors del carlisme.
  • En segon lloc, s'inicià el conflicte cubà que acabaria l'any 1898 amb la pèrdua de la colònia a favor dels Estats Units.

[edita] Descendència

Alfons XII es casà amb primeres núpcies amb la seva cosina la princesa-infanta Maria de la Mercè d'Orleans filla de l'infanta espanyola Lluïsa Ferranda d'Espanya i del duc Antoni d'Orleans.

La mort prematura de la jove reina ocasionà el segon casament del rei amb l'arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria filla dels ducs de Teschen i néta-neboda de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria. Del segon matrimoni nasqueren tres fills, el darrer pòstum:


Precedit per:
Maria Isabel
Príncep d'Astúries
18571868
Succeït per:
Maria Isabel
segona vegada
Precedit per:
Regent d'Espanya
Antonio Cánovas del Castillo
Vegeu també Amadeu I
Rei d'Espanya
18751885
Succeït per:
Reina Regent
Maria Cristina d'Habsburg