[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria de la Mercè d'Orleans - Viquipèdia

Maria de la Mercè d'Orleans

De Viquipèdia

La princesa Maria de la Mercè d'Orleans, reina d'Espanya.
La princesa Maria de la Mercè d'Orleans, reina d'Espanya.

Maria de la Mercè d'Orleans, reina d'Espanya (Madrid 1860 - 1878). Princesa de la casa dels Orleans de França amb el tractament d'altesa reial que esdevingué l'any 1878 reina d'Espanya com a conseqüència del matrimoni contret amb el rei Alfons XII d'Espanya.

Nascuda al Palau Reial de Madrid el dia 24 de juny de l'any 1860 essent filla del príncep Antoni d'Orleans i de la infanta Lluïsa Ferranda d'Espanya. La princesa era néta del rei Lluís Felip I de França i de la princesa Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies per via paterna mentre que per la banda materna ho era del rei Ferran VII d'Espanya i de la princesa Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies.

La reina Isabel II d'Espanya que li era tia i padrina, junt amb l'infant Francesc d'Assís de Borbó, li concedí el títol d'infanta d'Espanya amb el tractament d'altesa reial. Ràpidament la família dels Montpensier es traslladaren a Andalusia on la família habità el Palau de Sant Telmo a Sevilla, la raó per la qual marxaren de Madrid es fonamentava en les aspiracions polítiques del duc de Montpensier que xocaven amb les de la seva cunyada, la reina.

Al final de la dècada de 1860 el regnat de la reina Isabel II d'Espanya finí i la família reial al complet hagué de marxar a l'exili. Fou precisament a l'exili, l'any 1872, al castell d'Eu on Maria de la Mercè conegué al seu cosí, el príncep d'Astúries començant des d'aquest moment un dolç amor de joventut.

L'any 1876, Alfons accedeix al tro amb el nom d'Alfons XII d'Espanya i declarà immediatament la intenció de casar-se amb la seva cosina, la princesa Maria de la Mercè d'Orleans. Les intencions d'Alfons no obtingueren els vist-i-plau de la Família Reial i molt particularment el de la reina Isabel II d'Espanya. Isabel odiava els Montpensier com a conseqüència de les intrigues polítiques del duc i alhora pensava casar al seu fill amb la infanta Blanca d'Espanya, filla del pretendent carlista, Carles d'Espanya.

Finalment el casament se celebrà el 23 de gener de 1878 a la Basília d'Atocha de Madrid. El casament fou un dels més populars entre el Madrid de l'època i les celebracions foren considerades d'alt nivell. Tot i així, després de la curta lluna de mel esdevingué evident que la reina patia de tubercolosis. El matrimoni durà sis mesos durant els quals Maria de la Mercè tingué un abortament.

La reina morí el juliol de 1878 deixant el rei desolat. Pocs mesos després el rei escollí a la princesa Maria Cristina d'Orleans com a nova esposa ja que s'assemblava en molts aspectes a Maria de la Mercè però Maria Cristina també morí. L'any 1881, Alfons es casà amb Maria Cristina d'Àustria.