[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xavier Theros - Viquipèdia

Xavier Theros

De Viquipèdia

Xavier Theros és un escriptor i poeta, nascut a Barcelona el 1963.

És autor i actor del monòleg "¡Qué bello es vivir... Bien!", representat per tota Catalunya i diversos llocs d'Espanya, com la Casa Encendida de Madrid o el museu Verbum de Vigo. Com a poeta ha participat en festivals i encontres de poesia d'Espanya i Itàlia, com el Slam Poetry de Bolzano o les lectures amb Jesús Lizano i Josep Palau i Fabre, a la Fundació La Caixa (2000 i 2001). També es autor de l'espectacle de poesia a quatre veus "La poesía con sangre entra", amb la col·laboració dels rapsodes Joan Crek, Steven Forster i Eduard Alonso.

Durant l'any 1999 va impartir un curs de poesia i creació poètica per escoles, amb Eduard Escoffet, per la Fundació La Caixa. Així mateix, al llarg dels anys noranta, va participar en diverses exposicions de Mail Art o Art Correu.

És autor de diversos llibres humorístics, així com de l'assaig històric “Burla, escarnio y otras diversiones” (Ed. La Tempestad, 2004), sobre l'humor a l'Edat Mitjana. Treball que ha estat inclòs com a bibliografia en assignatures de història medieval de diverses universitats.

És col·laborador habitual en mitjans de comunicació. Ha participat com a locutor en diverses emissores de ràdio, com Ona Catalana o Radio Pica. En el desaparegut rotatiu Diari de Barcelona, a El Periódico de Catalunya o en el diari basc Deia. Actualment, te una secció fixa a la Crónica de la edició catalana de El País.

Co-fundador i membre, amb Rafael Metlikovez, del duet Accidents Polipoètics. Formació amb la que ha estrenat quatre espectacles de teatre i dos espectacles de polipoesia, realitzant gires per tota Catalunya, Espanya, Portugal, França, Alemanya, Italia, Colombia o Méxic. I publicat els títols “Más triste es robar” y “Todos tenemos la razón”, o el CD "Polipoesia Urbana de Pueblo". Guanyadors d'un Aplaudiment en els premis Sebastià Guasch (1997) i seleccionats per participar en dos edicions del festival de poesia Poliphonix, realitzades al CCCB de Barcelona i al centre Georges Pompidou de París.

Ha traduït al castellà la novel·la “Pandora al Congo” (Suma Editores) d'Albert Sánchez Piñol. I, junt amb la traductora Núria Pujol, l'assaig “Tor, tretze cases i tres morts” (Anagrama Ed.) de Carles Porta.

Per altre banda, ha participat en el projecte de memòria històrica "La ruta de l'Anarquisme", que ha funcionat durant dos anys a la ciutat de Barcelona (2004 i 2005). O en diverses exposicions d'art, a llocs com Tenerife, Madrid o Santiago de Compostela.

[edita] Obres publicades

  • "Más triste es robar" (amb Rafael Metlikovez) (Ed. Del Khan, 1997)
  • "Todos tenemos la razón" (amb Rafael Metlikovez) (Ed. La Tempestad, 2003)
  • “Diccionario Inconveniente” (Ed. La Tempestad, 2003)
  • “Guía turística de Las Batidos” (Ed. La Olla Expres, 2003)
  • “Burla, escarnio y otras diversiones” (Ed. La Tempestad, 2004)
  • “Viaje al archipiélago de Las Batidos” (Ed. La Olla Expres, 2007)
  • "European Slam Poetry" (Antologia europea de poesia) (Ed. Sparajiurij, Torí, 2007)

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs