Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vescomtat de Cardona - Viquip??dia

Vescomtat de Cardona

De Viquip??dia

El vescomtat de Cardona, posteriorment comtat de Cardona i finalment ducat de Cardona, neix a partir del vescomtat d'Osona en el segle XI i fins el segle XVI restar?? en mans de la fam??lia Cardona.

Taula de continguts

[edita] La nissaga Cardona

La genealogia m??tica situa els or??gens de la casa de Cardona, per l??nia femenina, a partir d'una germana de Carlemany, Arg??ncia, casada amb Folc d'Anjou, personatge que, en realitat, va viure un segle m??s tard.


Per?? ??s a les darreries del segle X quan els Cardona entren en l'escenari de la hist??ria. El 986, el comte Borrell II va reedificar Cardona i va posar els seus habitants sota el patrocini del vescomte Ermemir, germ?? d'Arnulf, bisbe de Vic i figura notable del seu temps, conseller del comte Ramon Borrell i amic de Gerbert d'Orlhac.

En aquest punt, s???inicia la nissaga encara sota el t??tol de vescomtes d???Osona, si be seran els primers a prendre un nom vescomtal propi, independentment del comtat on exercien les seves funcions delegades dels comtes barcelonins. Entre el segle XI i el XV, els Cardona ???vescomtes, comtes i ducs-, descendents dels primitius vescomtes d'Osona, varen donar al pa??s guerrers i almiralls, abats i bisbes, diplom??tics i consellers de reis.


Els vescomtes d'Osona-Cardona tenien importants castells com el de Tagamanent, El Brull, Savassona -resid??ncia de la fam??lia-, Rupit i Casserres. La vinculaci?? dels Cardona amb el monestir de Sant Pere de Casserres ??s molt estreta. Comen??ant amb la intervenci?? de les vescomtesses d???Osona, Ermetruit i Eug??ncia, la majoria de dones de la fam??lia Cardona van protegir i foren enterrades en aquest monestir, constru??t damunt l'aigua. La vescomtessa Almodis de Barcelona, dona d'en Bernat Amat i filla del comte Ramon Berenguer II de Barcelona, ??s la darrera dama de Cardona que hi reposa, l'any 1131. El seu fill, Ramon Folc II de Cardona, ser?? l'??ltim vescomte de Cardona que s'hi enterra, el 1150.


La seva bona relaci?? amb els comtats pirinencs (Urgell, Pallars, Castellb??) amb qui els unien vincles de sang, els va portar a fer, tradicionalment, un paper de mitjancer entre la corona i els comtats de la Catalunya occidental, evitant molts conflictes. Aquest rol i el poder econ??mic de les mines de sal, va constituir als Cardona en una nissaga d???una influ??ncia cabdal a l???edat mitjana.

La casa de Cardona va ser la ??nica de les nissagues de l'antiga alta noblesa que superaria la profunda crisi econ??mica i pol??tica que a finals de l'edat mitjana va abatre's damunt aquesta classe social.

Al segle XII, data en qu?? l???explotaci?? de la sal de Cardona representava una considerable font de riquesa, la influ??ncia de la casa no deixa d???augmentar. Bernat Amat de Cardona va ser un dels magnats que acompany?? el comte de Barcelona, Ramon Berenguer III -de qui era cunyat- a les Balears, l???any 1114. El n??t de Ramon Folc II, Guillem I de Cardona, lluit?? contra els croats de Montfort a Occit??nia i va formar part del consell de reg??ncia de Jaume I, quan aquest va ser menor d???edat.

La seva influ??ncia pol??tica i econ??mica i la implicaci?? constant en els temes de la corona, els fa passar de vescomtes a comtes de Cardona en el segle XIV, privilegi donat per Alfons el Magn??nim, i de comtes a ducs de Cardona un segle m??s tard , privilegi concedit pels Reis Cat??lics a Joan Ramon Folc IV de Cardona, casat amb la tia del rei Ferran II.

Entre els personatges de la fam??lia destaca tamb?? Pere de Cardona (?-Alcover, 1530), bisbe d'Urgell, arquebisbe de Tarragona, President de la Generalitat de Catalunya i virrei de Catalunya.

La fam??lia va tenir diverses ramificacions, entre les que destaquen la siciliana de los vescomtes de Mazzarone (fundada per Ramon de Cardona i d???Emp??ries, fill de Ramon Folc V de Cardona); la dels senyors de Tor?? (fundada per Bernat Amat de Cardona i Emp??ries, germ?? de l???anterior); la dels senyors de Bellpuig, ducs de Somma i Sesa, barons de Calonge i comtes de Palam??s (fundada per Hug de Cardona-Anglesola i de Luna, fill d???Hug II de Cardona); i la dels Cardona-Borja, que ostentaren el marquesat de Castellnou i alguns d???ells fins i tot arribaren a ser pr??nceps del Sacre Imperi Germ??nic.

La falta de successi?? masculina i els enlla??os matrimonials que es produeixen al segle XVI els entronquen amb fam??lies castellanes i el ducat de Cardona s???integr?? amb el ducat de Sogorb i, m??s tard, en el ducat de Medinaceli, a on continua actualment.

[edita] Cronologia

[edita] Vescomtes de Cardona

Casat amb Ermessenda i pare de Ermessenda de Cardona.
Casat amb Almodis de Barcelona (darrera vescomtessa enterrada a Casserres) i pare de Ramon Folc II de Cardona.
  • Ramon Folc II de Cardona (1110-1150), fill del seu antecessor. Darrer vescomte enterrat a Casserres.
Casat amb Guillema de Melgueh i pare de Ramon Folc III de Cardona.
Casat amb Isabel Sibil??la d'Urgell i pare de Guillem I de Cardona.
Casat amb Gueraua de Jorba i pare de Ramon Folc IV de Cardona.
Casat amb Agn??s de Tarroja i pare de Ramon Folc V de Cardona.
Casat amb Sibil??la d'Emp??ries i pare de Ramon Folc VI de Cardona.
Casat amb Maria Alvarez de Haro i pare de Hug I de Cardona.
Casat amb Beatriu d'Anglesola i pare de Hug II de Cardona.
Casat amb Beatriu de Luna i pare de Joan Ramon Folc I de Cardona.

[edita] Comtes de Cardona

Hug II de Cardona va estar fonamental per a Pere el Cerimoni??s a la guerra contra Jaume III de Mallorca, motiu pel qual, en agra??ment va obtenir del monarca l'elevaci?? de vescomtat a comtat en 1375. Accedir a aquest t??tol li represent?? per al seu patrimoni, a m??s del castell de Cardona, les terres lim??trofs amb el Bergued??, la Segarra, l'Anoia i la Noguera.

Casat amb Joana de Gandia i pare de Joan Ramon Folc II de Cardona.
Casat amb Joana de Prades i pare de Joan Ramon Folc III de Cardona.
Casat amb Joana d'Urgell i pare de Joan Ramon Folc IV de Cardona.
Casat amb Aldon??a Enr??quez, senyora d'Elx i Crevillent i pare de Ferran I Joan Ramon Folc de Cardona.

[edita] Ducs de Cardona

Els reis cat??lics concediren en 1482 el t??tol de duc de Cardona a Joan Ramon Folc IV que estava casat amb la tia de Ferran el Cat??lic.

Casat amb Francisca Manrique de Lara i pare de Joana III de Cardona.
Casada amb Alfons d'Arag??, Sic??lia i Portugal, II Duc de Sogorb.

A partir d'aquest punt el ducat de Cardona s'integra en el de Sogorb.