[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vall dels Temples - Viquipèdia

Vall dels Temples

De Viquipèdia

El Temple de la Concòrdia, a la Vall dels Temples
El Temple de la Concòrdia, a la Vall dels Temples

La Vall dels Temples (en italià Valle dei Templi) és un conjunt arqueològic situat a prop d'Agrigent, al sud de Sicília. Agrigent es començà a construir a partir del 580 aC en el territori que es coneix com la Magna Grècia; tots els temples de la vall foren construïts amb posterioritat a aquesta data. La Vall dels Temples és considerada Patrimoni de la Humanitat des de 1998 i és una de les principals destinacions turístiques de l'illa.

[edita] Els temples

La Vall dels Temples (que més aviat és una carena i no una vall) es caracteritza per la presència de les restes de set temples hexàstils d'estil dòric. Les seves denominacions i les respectives identificacions, excepte la de l'Olimpièon o Temple de Zeus Olímpic, es creu que són meres especulacions humanístiques, tot i que es continuen utilitzant habitualment.

Columnes del Temple dels Dioscurs
Columnes del Temple dels Dioscurs
  • El Temple d'Hera (conegut com a Temple de Juno, l'equivalent romà d'aquesta deessa grega) fou construït el segle V aC i incendiat el 406 aC pels cartaginesos. Era el temple en què s'acostumaven a celebrar els casaments.
  • El Temple de la Concòrdia, anomenat així per una inscripció llatina trobada prop del temple, també fou construït al mateix segle V aC. Actualment és el més ben conservat. Es va transformar en temple sagrat al segle VI dC.
  • El Temple d'Hèracles, el més antic, estava dedicat a la veneració del déu Hèracles (o Hèrcules), un dels més respectats pels habitants de l'antiga Akragas. Destruït per un terratrèmol, avui dia només en queden dretes vuit columnes.
  • El Temple de Zeus Olímpic, edificat per honorar el déu homònim arran de la victòria del 480 aC contra els cartaginesos, es caracteritza per la presència dels anomenats telamons, estàtues de grans dimensions amb aspecte humà.
  • El Temple dels Dioscurs (o de Càstor i Pòl·lux) fou construït per honorar els dos germans bessons, fills de Zeus o de Tíndar d'Esparta, segons les diverses tradicions. Només en queden quatre columnes dretes. És el símbol de la ciutat d'Agrigent.
Restes de les columnes del temple d'Hèrcules
Restes de les columnes del temple d'Hèrcules
  • El Temple de Vulcà, també del segle V aC, es creu que era una de les construccions més imponents de la vall, però actualment és un dels temples més afectats pel pas del temps i dels fenòmens naturals.
  • El Temple d'Asclepi, construït lluny de les muralles de la ciutat, era lloc de pelegrinatge dels malalts que es volien guarir.

A la Vall dels Temples, a més a més, s'aixeca la tomba de Teró, un monument de roca volcànica de notables dimensions en forma de piràmide, que es creu que fou erigit en memòria dels caiguts a la segona guerra púnica.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

(i) 37° 17′ 23″ N, 13° 35′ 24″ E / 37.28972, 13.59