Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Temple grec - Viquip??dia

Temple grec

De Viquip??dia

Visi?? frontal del Parten?? (Atenes)
Visi?? frontal del Parten?? (Atenes)

Un temple grec ??s l'estan??a d???un D??u a la terra; dins d???ell a la naos es situava la imatge divina. El temple grec no est?? dissenyat per a l'adoraci?? en grup sin?? com a dedicat??ria a una de??tat, el que explica que l'escultura que contenia estava sempre en un lloc dif??cil de veure: es constru??en per a complaure al d??u, no a la gent.

Taula de continguts

[edita] L'edifici

El temple grec ??s l'obra arquitect??nica per excel??l??ncia de l'Antiga Gr??cia i forma part d'un espai sagrat. El temple s'estructura segons dos par??metres: la relaci?? amb el paisatge i l'organitzaci?? interna.

[edita] El paisatge

La geografia determina la relaci?? de l'home amb la natura. Els grecs van atribuir propietats humanes al paisatge i varen atribuir a la pres??ncia divina aquesta sensaci??. Els temples dedicats a d??us com Dem??ter o Hera s'ubiquen en llocs on domina la naturalesa, on l'home modificava la naturalesa s'erigien temples a Apol??lo, es consagraven a Zeus els temples on els paisatges conferien harmonia i a Atenea es dedicaven els temples on la polis hi era contigua.

El temple es constru??a en un espai sagrat anomenat temenos i aquest s'ordena segons la topografia del paisatge natural.

[edita] Organitzaci?? interna

Com antecedent al temple grec cal esmentar el m??garon mic??nic, encara que els materials constructius van evolucionant fins esdevenir molt diferenciats; es passa de les parets de tova i les columnes de fusta a l'??s de la pedra. Difereix del seu equivalent rom?? en qu?? la columnata forma un peristil al voltant de tota l'estructura i no nom??s un porxo davant, i tamb?? en qu?? el grec no s'eleva respecte al nivell del s??l sobre un alt podi, disposant nom??s d'unes escalinates a cada extrem. Els pilars hi resulten cabdals perqu?? subjecten el pesat sostre de pedra. A mesura que els grecs es van fer m??s adeptes als edificis monumentals, els estils arquitect??nics regionals van quallar en el que avui coneixem com ordres cl??ssics: d??ric, j??nic i corinti.

El temple s'erigeix com una escultura exempta dins del temenos , per?? disposa d'una cara que ??s la frontal i ens condueix al pronaos. La planta ??s sim??trica i l'edifici mostra un car??cter profundament ortogonal.

Planta
Exemple de naos del temple d'Apol??lo de Figalia
Exemple de naos del temple d'Apol??lo de Figalia

Envoltades pel peristil, destaquem les seg??ents estances:


Al??at

En una visi?? en al??at podem destacar quatre franges que es mantenen en els tres ordres cl??ssics:


Comparatiu del ordres cl??ssics grecs

[edita] Tipus de temples

Plantes de temples grecs
Plantes de temples grecs

Els temples grecs es classifiquen en funci?? de la disposici?? de les columnes en una visi?? en planta, per?? tamb?? segons el nombre de columnes en l'al??at frontal (fa??ana).

[edita] Planta

  • In antis: aquest temple est?? format pel pronaos que usualment disposa de dues columnes i el naos.
  • Pr??stil: aquest temple est?? format pel pronaos que disposa de quatre columnes i el naos.
  • Amfipr??stil: ??s el temple menys com??, disposa de columnes en la part anterior com en la posterior del temple.
  • Per??pter: Est?? envoltat de columnes i ??s el m??s com?? dels temples grecs. Fou norma comuna en la Gr??cia cl??ssica que el nombre de columnes dels laterals f??s el doble m??s una, de les columnes dels costats de menys llarg??ria.
  • D??pter: Est?? envoltat de columnes en doble filera.
  • Tholos o mon??pters: s??n temples circulars, disposen d'una coberta c??nica i sota la naos cicular. El conjunt est?? envoltat per un nombre de columnes variable
  • Hipetre: ??s d'influ??ncia eg??pcia, la naos queda al descobert.

[edita] Al??at

  • D??stil si disposa de dues columnes
  • Tr??stil si disposa de tres columnes
  • Tetr??stil si disposa de quatre columnes
  • Hex??stil si disposa de sis columnes
  • Oct??stil si disposa de vuit columnes
  • Dec??stil si disposa de deu columnes
  • Dodec??stil si disposa de dotze columnes

[edita] Temples significatius

[edita] Hel??lenisme arcaic (750-480 aC)

[edita] Gr??cia cl??ssica (480-323 aC)

Destaquen dos per??odes constructius diferenciats dins de la Gr??cia Cl??ssica:

Per??ode I (c. 480-450 aC)

Un cop finalitzades les Guerres M??diques es produeix una eclosi?? cultural i constructiva.

El Parten??, dedicat a Atenea, deessa de la saviesa, ??s el temple grec m??s conegut. Les seves festes se celebraven en ell i al seu al voltant cada any. El Parten?? va influir fortament sobre l'arquitectura romana. Despr??s que els romans conquistessin Gr??cia, molts turistes del pa??s vencedor van anar a veure els temples grecs, i el Parten?? aviat es va convertir en una de les destinacions tur??stiques m??s populars de Gr??cia. El Parten?? ??s un t??pic temple grec oct??stil (fa??ana amb vuit columnes). La majoria dels temples grecs cl??ssics eren hex??stils (fa??ana amb sis columnes).

Altres temples destacats:

Per??ode II (c. 450-404 aC)

La Guerra del Pelopon??s suposa el final de la centralitat cultural d???Atenes i la fi de la democr??cia. Es tendeix a un major decorativisme, es genera l'ordre corinti.

[edita] Hel??lenisme (323-148 aC)

  • El Temple d'Apol??lo a D??dima, a prop de Milet (c. 315-300 aC).

[edita] Bibliografia

[edita] Vegeu tamb??