[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Umbriel (satèl·lit) - Viquipèdia

Umbriel (satèl·lit)

De Viquipèdia

Umbriel

Umbriel vista pel Voyager 2 des de 557.000 km.
A la part de dalt de la imatge es pot apreciar Wunda
i una mica més avall i a la dreta, Skind.

Descobriment
Descobert per William Lassell
Data 24 d'octubre de 1851
Característiques orbitals
Semieix major 266.000 km
Excentricitat 0,0050
Període orbital 4,14 dies
Inclinació 0,36º
Període de rotació Rotació síncrona
Característiques físiques
Diàmetre mitjà 1.169 km
Massa 1,17·1021 kg
Densitat mitjana 1.400 kg/m3
Albedo 0,19
Atmosfera No

Umbriel és el tercer satèl·lit més gran d'Urà i el més fosc dels seus satèl·lits majors. Va ser descobert per William Lassell el 1851.

[edita] Nom

Els satèl·lits d'Urà reben els seus noms de personatges de ficció creats per William Shakespeare o Alexander Pope. Umbriel és el nom d'un «esperit crepuscular de la malenconia» en el poema The Rape of the Lock d'Alexander Pope. El seu nom fa pensar en «ombra», un nom molt adequat per a un objecte fosc com Umbriel. Aquest nom va ser suggerit per John Herschel (fill de William Herschel) el 1852, a petició de William Lassell. També s'anomena Urà II.

[edita] Característiques físiques

Umbriel és un cos de forma esfèrica i medeix 1.169 km de diàmetre. Aproximadament, la mateixa mida que Ariel, un altre dels sàtel·lits d'Urà. En les fotografies preses per la Voyager 2, que el va visitar el 1986, s'aprecia una superfície rocosa i plena de cràters, força uniforme en tot el satèl·lit. A diferència de les altres llunes d'Urà, els cràters d'Umbriel són foscos, fent que la superfície només reflecteixi un 16% de la llum incident. Està compost majoritàriament per gel d'aigua amb parts de roca i metà congelat. La major part d'aquest metà es troba a la superfície. No sembla que hagi tingut activitat geològica des de fa molt de temps.

La característica més destacable d'Umbriel és Wunda, una zona blanca brillant en forma d'anell situada prop de l'equador del satèl·lit. Té 140 km de diàmetre i no se sap amb seguretat què és però probablement sigui el terra d'un cràter cobert amb algun tipus de gel. També es coneix un altre cràter anomenat Skind, amb un brillant pic central (veure imatge).


Satèl·lits naturals d'Urà
Cordèlia · Ofèlia · Bianca · Creseida · Desdèmona · Julieta · Pòrcia · Rosalina · Cupido
Belinda · Perdita · Puck · Mab · Miranda · Ariel · Umbriel · Titània · Oberó · Francisco
Caliban · Stefano · Tríncul · Sicorax · Margaret · Pròsper · Setebos · Ferdinand
Urà · satèl·lits d'Urà · satèl·lits naturals