[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albedo - Viquipèdia

Albedo

De Viquipèdia

L'albedo és la quantitat, expressada en percentatge, de radiació que incidix sobre qualsevol superfície i que es perd o és tornada. Les superfícies clares té valors d'albedo superior a les fosques. L'albedo mitjà de la Terra és del 37-39% de la radiació que prové del Sol.

És una mesura de la tendència d'una superfície a absorbir i reemetre una radiació incident.

En astronomia ofereix un mitjà indirecte d'esbrinar la naturalesa d'un astre per mitjà de la comparació del seu albedo amb el de matèries conegudes.

L'albedo influeix en la la temperatura que assoleix un cos exposat a una font de radiació. Així, deixant al sol una roca de color blanc (que té un albedo alt, ja que reflecteix la llum i per això la veiem blanca) s'escalfarà menys que una roca de color negre. De la mateixa manera, les variacions en l'albedo de la Terra (per exemple per la variació de la superfície coberta pel gel o pels núvols, que reflecteixen la radiació solar millor que les roques nues o els oceans lliures de gel) exerceixen una important influència en l'evolució del clima.


En física nuclear, l'albedo és la capacitat, per part d'una substància, de reflectir neutrons. Es mesura pel quocient entre el nombre de neutrons reflectits i el nombre total de neutrons emesos.