[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ariel (satèl·lit) - Viquipèdia

Ariel (satèl·lit)

De Viquipèdia

Ariel

Mosaic d'imatges d'Ariel.
Fotografies preses per la Voyager 2 des de 130.000 km.

Descobriment
Descobert per William Lassell
Data 24 d'octubre de 1851
Característiques orbitals
Semieix major 191.000 km
Excentricitat 0,0034
Període orbital 2,52 dies
Inclinació 0,3º
Període de rotació Rotació síncrona
Característiques físiques
Diàmetre 1.158 (1162x1156x1155) km
Massa 1,35·1021 kg
Densitat mitjana 1.670 kg/m3
Albedo 0,35
Atmosfera No

Ariel és el satèl·lit més brillant d'Urà i el quart en quant a mida. Va ser descobert per William Lassell el 24 d'octubre de 1851.

[edita] Nom

Els satèl·lits d'Urà reben els seus noms de personatges de ficció creats per William Shakespeare o Alexander Pope. Ariel és el nom d'un esperit de l'aire i reina de les sílfides en el poema The Rape of the Lock d'Alexander Pope. Aquest nom va ser suggerit per John Herschel (fill de William Herschel) el 1852, a petició de William Lassell. També s'anomena Urà I.

[edita] Característiques físiques

Ariel és un objecte quasi-esfèric de 1.158 km de diàmetre, tan sols una mica més petit que Umbriel. Igual que els altres grans satèl·lits d'Urà, Ariel està compost per aigua gelada (50%), silicats (30%) i metà congelat (20%). La seva superfície està sembrada de petits cràters d'entre 5 i 10 km de diàmetre però no posseeix grans conques d'impacte.

El tret més distintiu d'Ariel són les llargues i profundes valls que la travessen com si fossin cicatrius; enormes canyons com els del planeta Mart. Aquestes valls haurien sorgit durant una època en que la superfície d'Ariel es va expandir i contraure repetides vegades i això va provocar extenses falles a l'escorça. En les fotografies de la Voyager 2, que s'hi va acostar el 1986, s'aprecia com el fons d'aquestes valls és suau, com si temps enrere hi hagués fluït algun líquid. Sabem que no pot haver estat aigua ja que a la temperatura d'Ariel no hi pot haver aigua líquida sinó només gel. Però és possible que hagi estat amoníac, metà o monòxid de carboni.


Satèl·lits naturals d'Urà
Cordèlia · Ofèlia · Bianca · Creseida · Desdèmona · Julieta · Pòrcia · Rosalina · Cupido
Belinda · Perdita · Puck · Mab · Miranda · Ariel · Umbriel · Titània · Oberó · Francisco
Caliban · Stefano · Tríncul · Sicorax · Margaret · Pròsper · Setebos · Ferdinand
Urà · satèl·lits d'Urà · satèl·lits naturals