[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tràsil d'Atenes - Viquipèdia

Tràsil d'Atenes

De Viquipèdia

Tràsil d'Atenes (Thrasyllus o Thrasylus, Θράσυλλος, Θράσυλος) fou un militar atenenc que servia a la flota de Samos el 411 aC i fou un dels que va aturar el intent de revolució oligàrquica a l'illa.

Poc després van arribar noticies de l'establiment del govern dels Quatre-cents a Atenes i Tràsil fou un dels que va aixecar als soldats i mariners en favor de la democràcia i contra el nou govern atenenc i en favor de la continuació de la guerra contra Esparta. Tràsil fou un dels generals que foren nomenats per l'assemblea del soldats.

Una mica després va estar present a la batalla de Cinossema en la que va dirigir l'ala esquerra i que va ser una victòria dels demòcrates atenencs. Va seguir una victòria sobre els espartans prop d'Abydos; llavors va anar a Atenes per demanar subministraments. Abans de la seva arribada el rei Agis II des de la fortalesa de Decèlia, havia avançat fins prop de les muralles d'Atenes i Tràsil va ajudar a rebutjar-lo per un temps; per això l'assemblea del poble va votar donar-li subministraments.

El 409 aC va sortir d'Atenes i va anar a Samos i de allí a la costa d'Àsia on va atacar Pygela sense èxit. Al cap d'uns dies va obtenir la rendició de Colofó; llavors va avançar cap a Lídia que va assolar; per mar va atacar Efes però fou derrotat i rebutjat pels efesis amb ajut del sàtrapa Tisafernes i dels siracusans. Va anar llavors a Nòtion on va enterrar als morts, i va seguir cap a Lesbos ancorant a Metimna; advertit de la presencia d'un esquadró siracusà el va atacar i va capturar 4 vaixells i la resta els va fer fugir cap a Efes. Va seguir a Sestos on es va reunir amb Alcibíades i la resta de la flota principals, i junts van creuar a Làmpsac; però les tropes d'Alcibíades van refusar servir junt amb les de Tràsil al·legant la seva derrota a Efes; al hivern va obtenir diverses victòries contra Farnabazos II a la regió d'Abydos.

El 408 aC junt amb Alcibíades va iniciar les operacions a Calcedònia i Farnabazos va haver d'acceptar les condicions proposades pels atenencs. Segurament també va participar al setge de Bizanci el mateix any.

El 407 aC va portar a Atenes el botí; una mica després fou un dels generals nomenats per substituir a Alcibíades en el comandament, després de la seva derrota a Nòtion. Fou un dels generals presents a les Arginuses el 406 aC. Després de la batalla va proposar deixar 47 galeres recollint als nàufrags i enviar la resta contra els vaixells enemics que bloquejaven Mitilene. Fou un dels sis generals de les Arginuses que van tornar a Atenes i fou executat per les intrigues de Teràmenes d'Atenes.