Tian Shan
De Viquip??dia
El Tian Shan (en xin??s: ??????; en pinyin: Ti??n Sh??n; "muntanyes celestials"), tamb?? conegut com a Tien Shan i Tangri Tagh ("muntanyes dels esperits") en llengua uigur, ??s una serralada muntanyosa situada a l'??sia Central. El nom Tian Shan, usat ??mpliament a la majoria de lleng??es del m??n, ??s una traducci?? al xin??s del nom original uigur. La serra s'est??n al nord i oest del desert del Takla Makan, a la regi?? fronterera amb el Kazakhstan, Kirguizistan i la prov??ncia aut??noma xinesa de Xinjiang. Al sud s'uneix a les muntanyes del Pamir. Tamb?? s'est??n a les ??rees m??s al nord del Pakistan i a l'estat Indi de Jammu i Kaixmir, on es troba amb l'Hindu Kush. ??s una de les cadenes muntanyoses m??s llargues de l'??sia Central, amb uns 2.800 km de llarg??ria des de Taixkent, a l'Uzbekistan, fins a l'extrem est.
A la cartografia d'occident el l??mit est del Tian Shan ??s habitualment considerat just a l'oest de la ciutat d'??r??mqi, mentre que la serralada que continua cap a l'est d'aquesta ciutat ??s coneguda amb el nom de Bogda Shan. En canvi, a la cartografia xinesa, i ja des dels temps de la dinastia Han fins als nostres dies, el Tian Shan tamb?? inclou el Bogda Shan i la serralada de Barkol.
El Tian Shan forma part del cintur?? orog??nic de l'Him??laia, que es va formar per la col??lisi?? e les plaques tect??niques ??ndia i Eurasi??tica a l'era cenozoica.
El pic m??s alt del Tian Shan ??s el Jengish Chokusu, que amb 7.439 m. ??s tamb?? el punt m??s alt del Kirguizistan, fronterer amb la Xina. Jengish Chokosu significa independ??ncia en idioma kirgu??s. Tanmateix va ser conegut com a Pic Pobedy (de la Vict??ria) mentre el territori va pert??nyer a l'URSS, essent T??m??r el nom oficial a la Xina (uigur). El segon pic en al????ria ??s el Khan Tengri (Senyor dels esperits), amb 7.010 m., que fronterer amb el Kazakhstan i el Kirguizistan. Es tracta dels dos pics amb al??ada superior als 7.000 metres situats en les latituds m??s septentrionals del globus terrestre.
Un dels primers europeus que van visitar la serralada en detall fou l'explorador rus Peter Semenov al 1850.
[edita] Entorn f??sic i natural
Els rius m??s importants que neixen al Tian Shan s??n el Syr Darya, l'Ili i el Tarim, que passen per entre alguns dels boscos m??s frondosos del m??n de Picea schrenkiana, a al??ades superiors als 2.000 m. Els vessants m??s baixos presenten boscos salvatges de nogueres i pomeres. El congost del riu Aksu ??s un punt destacat del nord-oest del Tian Shan. El pas Torugart a 3.752 m es troba localitzat a la frontera entre el Kirguizistan i la prov??ncia xinesa de Xinjiang. La boscosa serra d'Alatau, de menor al??ada i situada a la part nord del Tian Shan, ??s habitada per tribus de pastors que parlen lleng??es turqueses.
[edita] Enlla??os externs
- The Contemporary Atlas of China. 1988. London: Marshall Editions Ltd. Reprint 1989. Sydney: Collins Publishers Australia.
- The Times Comprehensive Atlas of the World. Eleventh Edition. 2003. Times Books Group Ltd. London.
- Muntanyisme rus al Tian Shan
- Mapa pol??tic i de localitzaci?? dels pics m??s alts del Tian Shan
- Fotografies el Khan Tengri
- Fotografies del Jengish Chokusu (Podeby)