[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Tarim - Viquipèdia

Riu Tarim

De Viquipèdia

El riu Tarim (Mandarí dayan, 塔里木河) es el riu principal de la regió autònoma de Xinjiang Uigur a Xina. Es forma per la unió dels rius Aksu i Yarkand, i corre cap a l'est en direcció al desert de Taklamakan. Rega els llacs del Lob Nor. La seva longitud es de 2.090 km i es el riu mes llarg de la República Popular de la Xina, amb un cabdal de entre 4 i 6 milions de metres cúbics cada any. A la conca del Tarim hi viuen uns deu milions de persones, principalment uigurs, mongols i xinesos han.

La confluència dels riu Kashgar (K'a-shih-ka-erh) i Yarkand a l'oest, continua corrent amb el nom de Yarkand cap al nord-est fins que troba a uns 370 km al riu Aksu (A-k'o-su) i el riu Khotan (Ho-t'ien). Només el Aksu porta aigua tot l'any i es l'afluent més important del Tarim i el que li aporta entre el 70 i 80 per cent del seu volum d'aigua. Després de la unió del Khotan l'únic nom que s'utilitza es Tarim.

La longitud total del Yarkand-Tarim es de més de 2000 km però com que el curs canvia lleugerament segons els anys, la longitud varia una mica. Les modernes construccions de preses fan que no regui tota l'àrea del Lob Nor i només intermitentment entre el Llac Taitema (T'ai-t'e-ma) a uns 160 km al sud-oest del Lob Nor, i el mateix grup del Lob Nor. El curs del riu no esta clarament format i pateix alguns canvis.

La seva conca té uns 557000 km2. El cabdal disminueix per l'evaporació a l'estiu i per l'aprofitament de les aigües. El cabdal mínim es entre octubre i abril i el mes alt entre maig i setembre, quan es fonen les neus de les muntanyes Tien Shan i Kunlun.