[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Stade de France - Viquipèdia

Stade de France

De Viquipèdia

Stade de France
UEFA
"Stade de France"
Dades
Localització Saint-Denis, França
Arquitecte Macary, Zublena, Régembal, Costantini i Sheehan
Cost
Inauguració 28 de gener de 1998
Demolició
Superfície Gespa
Capacitat 78.782 espectadors
Dimensions 105 x 68 metres
Propietari
Esdeveniments

L’ Stade de France (en català: Estadi de França) és el major estadi francès, amb capacitat per a 78.782 persones en la seva configuració per a futbol o rugbi. Es va inaugurar el 28 de gener de 1998 en el partit de futbol FrançaEspanya. Construït per a la Copa del Món de Futbol 1998, es va dissenyar també per a acollir diversos esdeveniments esportius de futbol, rugbi, atletisme, proves automobilístiques, concerts i grans espectacles en general. És la seu habitual dels partits de la selecció francesa, tant de futbol com de rugbi. Aquest estadi se situa a Saint-Denis, al nord de la ciutat de París.

La seva capacitat oscil·la entre 70.000 seients (atletisme), 78.782 (futbol i rugbi) i 80.000 (concerts i espectacles) gràcies a les seves tribunes inferiors retràctils.

Vista aèria de l’Stade de France
Vista aèria de l’Stade de France

Aquesta construcció va tenir per objectiu fer conèixer i desenvolupar la zona de La Plaine-Saint Denis, una zona industrial en declivi amb nous barris residencials, noves activitats terciàries. L’ Stade de France permet donar un rostre atractiu a lla direcció de les empreses.

Aquesta zona es beneficia de les bones comunicacions de l'estadi: 2 estacions RER (línies B i D), una estació de metro i connexions de línies d’autobús amb el nord, l'oest i el centre de París.

L'equip d’arquitectes que ho van dissenyar està compost per Michel Macary, Aymeric Zublena, Michel Régembal i Claude Costantini (associació de les agències SCAU i C. R. Architecture). El Cap de Projecte va ser l'arquitecte nord-americà Tom Sheehan, la labor del qual en aquest projecte va tenir com recompensa l'obtenció de la Medalla de Plata de l’Acadèmia Francesa d'Arquitectura. La gestió i manteniment de l'estadi corre a càrrec de l'empresa Bouygues, GTM, una filial de Vinci i STF.

[edita] Història

Concebut amb l'ajuda d'un programa informàtic de simulació de munió, l’ Stade de France permet una evacuació molt ordenada i que evita les aglomeracions, en comparança a la d'estadis més petits que ell.

Des de 1998, es desenvolupen allí les finals de la Copa de França, de la Copa de la Lliga de futbol, els partits del Torneig de les Sis Nacions i la final del campionat de França de rugbi. Ha acollit també el campionat del Món d'Atletisme en 2003 i la final de la Lliga de Campions de la UEFA en 2000 i 2006 . Va dur provisionalment el nom Stade de France - Paris 2012 (ja que hauria estat l'estadi olímpic de París 2012) fins a la designació de Londres per als Jocs Olímpics de 2012.

[edita] Enllaços externs

Llista dels estadis 5 estrelles de la UEFA
Alemanya HSH Nordbank Arena
Berliner Olympiastadion
Allianz Arena
Signal Iduna Park
Veltins-Arena
Anglaterra Emirates Stadium
Old Trafford
Wembley Stadium
Àustria Ernst Happel Stadion
Escòcia Hampden Park
Ibrox Stadium
Espanya Camp Nou
Est. Olímpic Lluís Companys
Estadio de la Cartuja
Estadio Vicente Calderón
Estadio Santiago Bernabéu
França Stade de France
Gal·les Millennium Stadium
Grècia Olympiako Stadio Athinas
Itàlia Stadio delle Alpi
Stadio Giuseppe Meazza
Stadio Olimpico di Roma
Països Baixos Amsterdam ArenA
Feijenoord Stadion
Portugal Estádio da Luz
Estádio do Dragão
Estádio José Alvalade
Rússia Luzhniki Stadium
Turquia Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Şükrü Saracoğlu Stadyumu

Coordenades: 48° 55′ 28″ N 2° 21′ 36″ E


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Stade de France