[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estadi Olímpic de la Cartuja - Viquipèdia

Estadi Olímpic de la Cartuja

De Viquipèdia

Estadi Olímpic de la Cartuja
UEFA
Imatge:Dsc 3871.jpg
Estadi Olimpíc de la Catuja
Dades
Localització Sevilla, Espanya
Arquitecte Antonio Cruz Villalón
Antonio Ortiz García
Cost 120.000.000 euros
Inauguració 5 de maig de 1999
Demolició
Superfície Gespa
Capacitat 60.000 espectadors
Dimensions 105 x 68 metres
Propietari Sociedad Estadio Olímpico de Sevilla S.A.
Esdeveniments

L’Estadi Olimpíc de la Cartuja és un estadi multiús pròxim a la ciutat de Sevilla, capital de la comunitat autònoma d’Andalusia, a Espanya, i situat en un 57 % en terrenys del proper municipi de Santiponce a tan sol 7 km. Se situa a l´Illa de La Cartuja, lloc d'emplaçament del centenari Monestir de la Cartuja (d'on prové el nom), prop d'on va tenir lloc l'esdeveniment de l’Exposició Universal de Sevilla 1992 i també del parc temàtic Isla Mágica.

L'estadi és administrat per la Sociedad Estadio Olímpico de Sevilla S.A., composta per la Junta d'Andalusia (40% de la propietat), el Govern nacional d'Espanya (25%); l’Ajuntament de Sevilla (19%), la Diputació de Sevilla (13%) i un 3% repartit a prorrata entre els dos clubs de futbol de la ciutat: el Real Betis i el Sevilla FC i les caixes d'estalvi El Monte de Piedad i Caja San Fernando.

[edita] Història

L'estadi va ser inaugurat pels Reis d’Espanya el 5 de maig de 1999 en un partit de futbol que va enfrontar a les seleccions d’Espanya i Croàcia, amb resultat de 3-1. El 20 d'Agost de 1999 va albergar la inauguració del 7é Campionat del Món d'Atletisme de la IAAF, esdeveniment que va motivar la seva construcció.

L’idea de la Sociedad Estadio Olímpico de Sevilla S.A. era que una vegada finalitzat el Campionat del Món d'Atletisme es produís el trasllat dels dos grans clubs de la ciutat, Real Betis i Sevilla FC, de manera que usessin com seu l'estadi alternant una setmana els seguidors de l'un i l'altre club com es fa en diversos estadis italians, compromís que ambdós clubs havien signat a l'entrar a formar part d'aquesta societat.

Però la negativa dels afeccionats al trasllat ha motivat que avui dia l'Estadi de la Cartuja es trobi infrautilitzat, passant buit un terme mitjà d'uns 313 dies a l'any.

[edita] Esdeveniments esportius

En aquest recinte s'han realitzat diversos partits de futbol, entre els quals destaquen la final de la Copa de la UEFA entre el Celtic FC i FC Porto en 2003, les finals de la Copa del Rei entre el València CF i l’Atlético de Madrid en 1999 i entre el Celta de Vigo i Real Zaragoza en 2001, dos partits amistosos de la selecció espanyola i altres de la selecció andalusa.

Així mateix destaca entre tots els esdeveniments celebrats aquell per al propòsit del qual va ser construït i dissenyat l'estadi, el Campionat del Món d'Atletisme de la IAAF en 1999. En aquest esport s'han celebrat també diverses reunions i meetings a nivell nacional i internacional.

També va acollir el partit de tennis de la Final de la Copa Davis 2004. Per a aquest esdeveniment es va aprofitar la grada d’una de les corbes de l’estadi i es va muntar una grada provisional per acabar d’envoltar el camp i també una coberta. En aquest partit es va aconseguir el rècord del món d’assistència a un partit de tennis.

Altre dels usos és el d’acollir freqüentment concerts musicals.

Llista dels estadis 5 estrelles de la UEFA
Alemanya HSH Nordbank Arena
Berliner Olympiastadion
Allianz Arena
Signal Iduna Park
Veltins-Arena
Anglaterra Emirates Stadium
Old Trafford
Wembley Stadium
Àustria Ernst Happel Stadion
Escòcia Hampden Park
Ibrox Stadium
Espanya Camp Nou
Est. Olímpic Lluís Companys
Estadio de la Cartuja
Estadio Vicente Calderón
Estadio Santiago Bernabéu
França Stade de France
Gal·les Millennium Stadium
Grècia Olympiako Stadio Athinas
Itàlia Stadio delle Alpi
Stadio Giuseppe Meazza
Stadio Olimpico di Roma
Països Baixos Amsterdam ArenA
Feijenoord Stadion
Portugal Estádio da Luz
Estádio do Dragão
Estádio José Alvalade
Rússia Luzhniki Stadium
Turquia Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Şükrü Saracoğlu Stadyumu

Coordenades: 37° 25′ 2.05″ N 6° 0′ 16.43″ O