[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sixte de Borbó - Viquipèdia

Sixte de Borbó

De Viquipèdia

Sixte Enric de Borbó Parma i Borbó-Busset (Pau (Pirineus Atlàntics), el 22 de juliol de 1940) és un polític espanyol, líder de la Comunió Tradicionalista i pretendent al tron d'Espanya com a descendent de Felip V d'Espanya. Comunió Tradicionalista representa el carlisme d'orientació més tradicionalista, pròxim a l'ultradreta. D'acord amb els seus partidaris, Sixto Enrique és «Duc de Aranjuez, Infant d'Espanya, Príncep de Parma i de Plasència, Regent de la Comunió Tradicionalista i Banderer de la Tradició».

És el fill segon de Francesc Xavier de Borbó i Parma (pretendent al tron d'una de les branques del carlisme, llavors com a regente, i més tard com rei) i de Magdalena de Borbó-Busset. Va estudiar en diversos col·legis religiosos, completant la seva formació posteriorment amb estudis de Dret, llengües clàssiques i modernes i finances. Sota el nom fals d'Enrique Aranjuez, el 1965 es va allistar en el terç Gran Capità, 1º de la Legió. El 2 de maig d'aquell any va jurar bandera, però en descobrir-se la seva identitat va ser expulsat de la Legió i d'Espanya.

Després de la cessió del control del partit en 1972 del seu pare al seu germà Carles Hug, les seves divergències es van accentuar, sobretot a causa de l'evolució ideològica del Partit Carlí liderat pel seu germà cap al socialisme autogestionari. Finalment, els sectors més conservadors del partit pròxims a Sixte es van separar. La ruptura es va fer pública mitjançant una carta dirigida per Sixte al seu germà, el 22 de setembre de 1975, en la que l'acusava de trair els ideals carlins.

En la primavera de 1976, en el romiatge de Montejurra, un heterogeni grup «sixtí», compost per membres de Comunió Tradicionalista, la Germanor de Excombatents, Unió Nacional Espanyola i Fuerza Nueva, acompanyats de pistolers ultradretans espanyols, argentins, italians i francesos, va agredir als militants del Partit Carlí, partidaris de Carles Hug, resultant mortes dues persones. Aquests incidents no van aconseguir alterar el suport majoritari del Partit Carlí a Carles Hug, ratificat a l'any següent.

Pel gener de 2001, va sofrir un greu accident d'automòbil a Argentina. Aquest mateix any va llançar una proclama per a la reagrupació dels carlins, a conseqüència de la qual es va registrar la Comunió Tradicionalista com a partit polític i es va reorganitzar una Secretaria Política, dirigida per Rafael Gambra i, després de la seva mort, per Miguel Ayuso. Des de llavors, Sixte a penes ha aparegut en la vida pública. En una carta l'any 2002 va mostrar el seu suport al líder ultradretà francès Jean-Marie Le Pen. En una altra, es va oposar, infructuosament, al desig de Carles Hug de donar els fons de l'arxiu carlí a l'Arxiu Històric Nacional. També va participar en un acte a Madrid contra la Constitució Europea, i el 2006 va dirigir una carta a Benet XVI amb motiu de la seva visita a Espanya.

Actualment resideix en Lignières, encara que es desplaça freqüentment a diversos països de parla hispana.