[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sanç I de Mallorca - Viquipèdia

Sanç I de Mallorca

De Viquipèdia

Reis del Regne de Mallorca
Casal de Barcelona
Jaume el Conqueridor
Jaume de Mallorca
Sanç el Pacífic
Jaume el Temerari
Jaume el Pretendent
Elisabet de Mallorca

Sanç I de Mallorca i II de Cerdanya (1276Formiguera 1324), rei de Mallorca, comte de Rosselló i Cerdanya, vescomte de Carladés, baró d'Omelàs i senyor de Montpeller (13111324).

Taula de continguts

[edita] Orígens familiars

Segon fill de Jaume II de Mallorca i Esclarmunda de Foix. Tot i que fou nomenat hereu del tron el 1302, després que el seu germà Jaume i primogènit ingressés a l'ordre franciscà, no el va obtenir fins a la mort del seu pare.

[edita] Núpcies i descendents

Es casà amb Maria de Nàpols, filla de Carles II de Nàpols el 9 de febrer de 1304, de la qual no tingué fills, si bé en tingué tres d'il·legítims.

[edita] Política

Malgrat que s'enparentà amb la casa d'Anjou per mitjà del seu matrimoni i que França cercava enemistar Mallorca i la Corona d'Aragó, es féu feudetari del seu cosí Jaume II el Just de Catalunya-Aragó i l'ajudà en la conquesta de Sardenya, fet que li valgué la dispensa de retre-li vassallatge. La seva política fou conciliadora, més caracteritzada pels pactes que per les guerres, i va procurar vetllar pels interessos dels mallorquins i cercar un equilibri en les qüestions exteriors.

La seva residència la repartí entre Mallorca, el Rosselló i la Cerdanya.

[edita] Successió

L'afer de la succesió del reialme, amb la designació del seu nebot Jaume, va provocar greus desavinences amb la Corona catalano-aragonesa, fins al punt de declarar-se una guerra el 1319 que la intervenció del Papa Joan XXII pogué evitar.


Precedit per:
Jaume II
Rei de Mallorca
Comte de Rosselló
Comte de Cerdanya

13111324
Succeït per:
Jaume III