[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Sec de Betxí - Viquipèdia

Riu Sec de Betxí

De Viquipèdia

Riu Sec de Betxí, Sonella o Veo
Llargada 42 km
Altitud del naixement 849 m
Cabal mitjà Setembre-Maig 8 /s
Àrea conca 238,7 km²
Naixement Alcúdia de Veo, Serra d'Espadà
Desembocadura Borriana, Mediterrani
Territoris de la conca Plana Baixa, País Valencià
Riu - Hidrologia - Rius del món

El riu Sec de Betxí és un corrent d’aigua intermitent i estacional que naix a la Serra d’Espadà, a 849 m d’altitud, i que rep diversos noms al llarg del seu recorregut: riu de Veo fins a Tales; des d’aquest punt i fins al terme de Betxí s'anomena riu Sonella. Al tram final rep el nom de Riu Sec de Betxí.

El riu de Veo es forma en la vessant nord de la Serra d’Espadà (als peus dels pics d’Espadà i la Ràpita) per la unió de diferents barrancs, principalment el de Xinquer.

Baixa en direcció E cap a la Plana, i en el seu descens passa per l’Alcúdia de Veo, Veo i Benitandús, on hi ha l’embassament d’Onda o, també conegut com Pantà de Benitandús, construït el 1953, per regar el terme d’Onda, amb el qual comunica a través d’un canal que deriva en diverses séquies. L’embassament, a 306 m de altitud, té una capacitat d’un hm³ i una superfície de 0,1 ha. La presa té una alçada de 38 m i la longitud de coronació és de 119 m.

Després passa per Tales, on rep les aportacions del barranc de Castro (que ve de Suera)), Artesa i Onda, població que travessa per la banda sud. En arribar al terme de Betxí topeta amb la Rambla d’Artana, que ve d’Aín, Eslida i Artana. En aquest punt entra ja de ple en la Plana de Castelló (Plana Baixa), que la travessa al llarg de 18 km on només porta aigua en període de pluges. Passa pels termes de Betxí, les Alqueries (al sud) i Vila-real (al nord), i finalment, Borriana.

[edita] Vegeu també