[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Precambrià - Viquipèdia

Precambrià

De Viquipèdia

El Precambrià és l' no oficial que precedeix l'eó Fanerozoic. Comprèn el temps des de la formació de la Terra fa 4.500 milions d'anys fins l'evolució de fòssils macroscòpics de closca dura en abundància, que marca l'inici del Cambrià, el primer període geològic de la primera era del Fanerozoic, fa uns 542 milions d'anys.


Precambrià  
Hadeà Arqueà Proterozoic Fanerozoic


Taula de continguts

[edita] Vista general

Es coneix ben poc sobre el Precambrià, malgrat que representa unes set vuitenes parts de la història de la Terra, i pràcticament tot el que se'n sap ha estat descobert en les últimes quatre o cinc dècades. El registre fòssil del Precambrià és pobre, i els pocs fòssils que s'hi troben (com ara els estromatòlits) tenen una utilitat limitada per al treball bioestratigràfic. Moltes roques del Precambrià han sofert una metamorfosi, cosa que n'amaga els orígens, mentre que les altres o bé han estat destruïdes per l'erosió o bé romanen enterrades a sota dels estrats fanerozoics.

Es creu que la Terra es va formar a partir de l'acumulació de material en òrbita solar fa uns 4.500 milions d'anys, i és possible que rebés l'impacte d'un planetèsim de la mida del planeta Mart poc després de la seva formació, expulsant material que més tard s'uniria formant la Lluna (vegeu teoria de l'impacte gegant). Sembla que l'escorça terrestre ja era estable fa 4.400 milions d'anys, ja que els cristalls de zirconi trobats a l'oest d'Austràlia han estat datats de fa 4.404 milions d'anys.

El terme Precambrià és una mica obsolet, però encara se l'utilitza habitualment en els àmbits de geologia i paleontologia. Durant un curt temps, també se l'anomenà l' Criptozoic. Sembla probable que eventualment serà substituït pels termes Proterozoic, Arqueà i Hadeà, i es convertirà en un terme obsolet (vegeu taula dels temps geològics).

[edita] La vida abans del Cambrià

No se sap quan tingué lloc l'origen de la vida, però el carboni trobat en unes roques de 3.800 milions d'anys d'antiguitat a l'oest de Grenlàndia pot ser d'origen orgànic. S'han trobat bacteris de més de 3.460 milions d'anys ben preservats a Austràlia occidental. A partir d'aquesta data, el registre fòssil del Precambrià es torna bastant abundant.

Deixant de banda algunes instàncies no verificades de formes molt més antigues de Texas i l'Índia, les primeres formes multicel·lulars complexes semblen haver aparegut fa uns 600 milions d'anys. Es coneix una col·lecció bastant diversa de formes de cossos tous a partir d'uns quants jaciments arreu del món. Reben el nom de fauna ediacarana o vendiana. Les criatures amb closques dures aparegueren cap al final d'aquest període.

Fa uns 544 milions d'anys va aparèixer una col·lecció de formes amb molta diversitat, començant al Precambrià més tardà amb una petita fauna amb closca i acabant al Cambrià Inferior amb una fauna de Burgess molt diversificada i bastant moderna; aquesta ràpida radiació de formes rep el nom d'explosió cambriana.

[edita] El medi ambient i la catàstrofe de l'oxigen

El coneixement que es té dels moviments tectònics del Precambrià és bastant confús. Generalment es creu que la majoria de les masses continentals de la Terra es reuní en un únic supercontinent fa uns 1.000 milions d'anys. El supercontinent, conegut com a Rodinia, es fragmentà fa uns 600 milions d'anys. Hi hagué uns quants períodes glacials que començaren tan aviat com l'Huronià, fa uns 2.200 milions d'anys. El més estudiat és la glaciació sturtiana-varangiana, que podria haver portat les glaceres fins al mateix equador, creant una "Terra bola de neu".

L'atmosfera de la Terra primitiva no està ben estudiada, però es creu que estava plena de gasos reductors, amb molt poc oxigen lliure. El jove planeta tenia una coloració rogenca, i es creu que els seus mars eren de color verd oliva. Sembla que els oceans tingueren molts materials amb òxids insolubles durant centenes de milions d'anys després de la formació de la Terra.

Quan les formes de vida desenvoluparen la fotosíntesi, començà a produir-se oxigen en grans quantitats, causant una crisi ecològica anomenada la catàstrofe de l'oxigen. L'oxigen quedà immediatament atrapat en reaccions químiques, especialment amb ferro, fins que les superfícies oxidables s'exhauriren. Després d'això, es desenvolupà l'atmosfera moderna rica en oxigen. Les roques més antigues contenent banded iron formations (formacions de ferro en bandes) que es degueren dipositar quan el ferro i l'oxigen es combinaren per primera vegada.

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Precambrià