[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Catàstrofe de l'oxigen - Viquipèdia

Catàstrofe de l'oxigen

De Viquipèdia

La catàstrofe de l'oxigen va ser un canvi ecològic massiu que es creu que va tenir lloc durant el període Siderià a principis del Paleoproterozoic, fa uns 2.500 milions d'anys. També rep el nom de crisi de l'oxigen.

Quan l'evolució creà formes de vida que usaven la fotosíntesi per a respirar, es començà a crear oxigen en grans quantitats. Aquesta abundància d'oxigen causà una crisi ecològica.

Al principi, l'oxigen acabat de produir quedà retingut en forma d'òxids al fons dels oceans, combinat principalment amb ferro. Quan s'acabà el material oxidable, l'oxigen començà a fugir cap a l'atmosfera, que esdevingué l'atmosfera rica en oxigen d'avui en dia. Les roques més antigues contenen formacions massives de banded iron beds que es dipositaren quan es combinaren per primera vegada el ferro i l'oxigen.

Des del punt de vista dels organismes anaeròbics que ja existien a la terra i als oceans, l'ambient quedà enverinat amb oxigen, i els oceans quedaren buits d'aliments importants per a ells. És des d'aquest punt de vista, i a causa del canvi dràstic que l'oceà causà a l'aire i als oceans, que es dóna aquest nom a la catàstrofe de l'oxigen.

Proterozoic
Paleoproterozoic Mesoproterozoic Neoproterozoic
Siderià Rhyacià Orosirià Estaterià Calymnià Ectasià Stenià Tonià Cryogenià Ediacarià


Aquest article sobre geologia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.