Polaco
De Viquip??dia
Polaco ??s un malnom molt emprat a Espanya per definir els catalans o llur llengua. T??, certament, connotacions for??a despectives i va patir un notable auge a mitjans segle XX -sobretot durant el franquisme- per part de sectors falangistes, militars o, simplement, nacionalistes espanyols. A l'actualitat s'empra m??s aviat poc, col??loquialment, i es tracta en tot cas d'un adjectiu pol??ticament incorrecte que es pot interpretar com un insult.
[edita] Or??gens
Encara que pugui semblar estrany, l'adjectiu polaco (que no polon??s) en la seva versi?? castellana, no es va crear al segle XX. La vinculaci?? hist??rica entre Catalunya i Pol??nia (per altra banda for??a estramb??tica i inversemblant) ve de lluny: de fet en circulen dues teories -cap d'ella prou clara- que ens fan remuntar als segles XVIII o XIX.
La primera teoria afirma que aquest malnom fou una conseq????ncia directa de la participaci??, durant la Guerra de Successi??, d'un batall?? polon??s de mercenaris al b??ndol austriacista (amb catalans, brit??nics i holandesos) i d'aqu?? que "polaco" fos l'insult contrari al "botifler" dels filipistes, que militaven al b??ndol contrari. En acabar la contesa, eixamplant el seu ??s, a Castella es va popularitzar l'??s del terme despectiu polaco per referir-se als catalans i la seva llengua, que es feia dif??cil d'entendre i s'assimilava, d'aquesta forma, al polon??s.
La segona teoria ??s m??s contempor??nia i afirma que aquest malnom fos un mot associat al gabinet ministerial del comte Luis Sartorius (1853-1854), curiosament avantpassat d'Isabel Sartorius (amistan??ada del pr??ncep Felip de Borb?? i Gr??cia), que fou molt impopular ("los polacos") pels impostos i la corrupci??, i on hi particip?? el catal?? Jacint F??lix Dom??nech (ministre d'Hisenda i ex-alcalde de Barcelona). Aquesta esp??cie de ministeri catal?? fou tristament fam??s. Els constants cessaments, nomenaments, ascensos civils o militars i tota l'obra d'aquest gabinet, foren titllats de "polacades", fent-ne una comparaci?? amb la disbauxa del Govern polon??s (que en ??poca decadent era un niu d'anarquia i d'ambicions personals). L'Espanya d'Isabel II no tenia gaire a envejar, doncs, a la Pol??nia de l'??poca.
[edita] Curiositats
El fet d'anomenar polacos als catalans i veure Catalunya com Pol??nia tamb?? s'ha volgut vincular per part d'alguns sectors nacionalistes al fet que Catalunya sigui una naci?? hipot??ticament semblant a Pol??nia, que mai va esdevenir un Estat fins a mitjans segle XX i sempre va quedar repartida arran de les ambicions territorials d'Alemanya i R??ssia. En aquest paral??lelisme, Catalunya estaria repartida entre Espanya i Fran??a (si s'hi inclouen les comarques del Rossell??, el Vallespir, el Conflent, el Capcir i la meitat nord de la Cerdanya).
D'altra banda, el fet que un popular programa d'humor i s??tira pol??tica de TV3 s'anomeni precisament Pol??nia -identificant Catalunya i la seva classe pol??tica amb la Pol??nia comunista de la segona meitat del segle XX- no ??s tampoc cap casualitat.