[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pavellons Güell - Viquipèdia

Pavellons Güell

De Viquipèdia

Pavellons Güell
Pavellons Güell
Reixa d'entrada als Pavellons Güell
Reixa d'entrada als Pavellons Güell

Coordenades: 41° 24′ 50″ N 2° 9′ 7″ E

Els Pavellons Güell són una sèrie d'edificacions situades al barri de Pedralbes, a Barcelona, obra de l'arquitecte modernista català Antoni Gaudí, construïts entre 1884 i 1887.

Gaudí rebé l'encàrrec de part del seu gran mecenes, el comte Eusebi Güell. Aquest havia conegut l'obra de Gaudí a l'Exposició Universal de París de 1878, data en la que va començar una llarga amistat i un gran nombre d'encàrrecs com el Palau Güell, els Pavellons Güell de Pedralbes, el Parc Güell i la Cripta de la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló.

Güell tenia una finca a les Corts de Sarrià, unió de dos terrenys coneguts com Can Feliu i Can Cuyàs de la Riera. L'arquitecte Joan Martorell i Montells, un dels mestres de Gaudí, havia construït un palauet d'aire caribeny, actual Palau Reial de Pedralbes. Gaudí rebé l'encàrrec de reformar la casa i construir un mur de tanca i els pavellons de porteria.

Gaudí va fer un projecte d'aire oriental. Realitzà el mur de mamposteria amb vàries portes, destacant la principal amb una reixa de ferro en forma de drac, amb ulls de cristall; aquesta figura representaria a Ladó, el drac guardià del Jardí de les Hespèrides, vençut per Hèrcules al seu onzè treball -episodi que narra Jacint Verdaguer al seu poema L'Atlàntida, dedicat a Antonio López y López, primer marquès de Comillas, que era el sogre d'Eusebi Güell, on podem percebre el possible origen de la figura d'entrada als pavellons-. Damunt del drac hi ha un taronger fet d'antimoni, aŀlusiu també a les Hespèrides. La forma del drac correspon a la posició de les estrelles de la consteŀlació de la Serp, en la que fou convertit Ladó com a càstig pel robatori de les taronges.

Els pavellons consten de cavallerissa, picador i porteria. La cavallerissa es cobreix amb voltes tapiades de perfil catenàric, que recolzen sobre arcs també catenàrics; el picador, amb una cúpula de perfil hiperboloidal, rematada per un templet; i la porteria, amb tres cúpules rematades per uns ventiladors en forma de xemeneies recobertes de ceràmica. Actualment els pavellons són seu de la Càtedra Gaudí, pertanyent a la Universitat Politècnica de Catalunya.

[edita] Font

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs