[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xemeneia - Viquipèdia

Xemeneia

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:

desambiguar
Edifici amb quatre xemeneies
Edifici amb quatre xemeneies

Una xemeneia és un sistema usat per a ventilar gasos calents i fum de calderes, escalfadors, estufes, forns, fogons o llars cap a l'atmosfera. Típicament són completament verticals per a assegurar que els gasos calents puguin fluir sense problemes, movent-los per convecció. També existeixen les xemeneies que no són completament verticals, que s'instal·len en cuines o petites sales de calderes per a evacuar els fums a través d'orificis efectuats en els paraments. Les xemeneies així construïdes han de disposar de malles de protecció per a evitar que els ocells niïn en el seu interior, i se'ls ha de donar una inclinació diferent a 0º per a facilitar la sortida de fums.

L'espai dintre d'una xemeneia és dit "ducte" o "conducte de fum". Les xemeneies poden trobar-se en edificis, locomotores o en vaixells. El corrent d'aire que origina el foc i que fa que el fum ascendeixi per la xemeneia se'l denomina "tir". El terme xemeneia també pot aplicar-se a aspectes de la naturalesa, particularment en formacions rocoses.

En un volcà, una xemeneia és el conducte que comunica reserva de magma o càmara magmática en profunditat amb la superfície.

[edita] Desenvolupament d'una xemeneia

Q = C\; A\; \sqrt {2\;g\;H\;\frac{T_i - T_e}{T_i}}

  • Q = tassa de fum a la xemeneia, m³/s
  • A = secció-creuada de l'àrea de la xemeneia, m² (assumint secció-creuada)
  • C = coeficient de descàrrega (~ 0.65 a 0.70)
  • g = 9.81 m/s²
  • H = alçada de la xemeneia, m
  • Ti = mitja de la temperatura interna, K
  • Te = temperatura externa ambient, K
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Xemeneia