[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

National Geographic Society - Viquipèdia

National Geographic Society

De Viquipèdia

La National Geographic Society (en català: Societat Geogràfica Nacional) va ser fundada als Estats Units el 27 de gener de 1888 per 33 homes interessats en "organitzar una societat per a l'increment i la difusió del coneixement geogràfic". Van començar a discutir la formació de la Societat dues setmanes abans del 13 de gener de 1888. Gardnier Greene Hubbard es va convertir en el seu primer president, i el seu gendre, Alexander Graham Bell va ser el seu successor. El seu propòsit és avançar cap al coneixement general de la geografia i el món entre el públic general. Per a aquesta fi, realitza beques d'exploració i publica mensualment una revista, National Geographic.

Taula de continguts

[edita] La revista

Portada de l'edició de gener de 1915
Portada de l'edició de gener de 1915

The National Geographic Magazine, més tard escurçat a National Geographic, va ser publicada per primera vegada nou mesos després de la fundació de la societat. S'ha convertit en una de les revistes més conegudes al voltant del món i és fàcilment reconeguda per les seves característiques vores grogues.

És una publicació mensual, encara que ocasionalment s'han realitzat edicions especials. A més dels articles sobre diversos llocs, història i cada racó del planeta, la revista és reconeguda àmpliament per la seva qualitat d'edició i els seus estàndards en les fotografies, el que la fa la llar dels millors periodistes gràfics en el món. Fins i tot va publicar fotografies a color a començament del segle XX, quan aquesta tecnologia era incipient.

També és molt coneguda pels freqüents mapes detallats que oferix sobre les regions que visita. Fins i tot els arxius dels mapes de la Societat han estat utilitzats pel govern dels Estats Units en moments on els seus recursos cartogràfics eren limitats. L'any 1960 es van començar a publicar fotos en la tapa frontal de la revista, mentre anteriorment només contenien text.

Una foto de portada de l'any 1984 va ser el retrat d'una jove refugiada d'Afganistan de bells ulls. La seva imatge va passar a ser mundialment famosa. Després de la invasió liderada per Estats Units a aquest país, es va realitzar una recerca de la jove. Va ser identificada l'any 2002 com Sharbat Gula, i la seva història va ser contada en l'edició de març de 2003 de la revista.

A partir de l'any 1995 la National Geographic va començar a publicar-se en diferents idiomes, incolent avui dia el japonès, castellà, hebreu, grec, italià, francès, alemany, polonès, coreà, portuguès, xinès, txec, romanès, rus i neerlandès.

[edita] Altres publicacions

*The National Geographic School Bulletin és una revista similar a National Geographic, però orientada a joves en edat escolar. Va ser publicada durant l'any lectiu des de 1919 fins a 1975, quan va ser reemplaçada per National Geographic World.

El 1984 la societat va crear "National Geographic Traveler", que va ser seguida l'any 1999 per "National Geographic Adventure Magazine" i el 2001 per "National Geographic for Kids".

La societat també publica mapes, atles i nombrosos llibres.

[edita] Televisió

La National Geographic Society també ha explorat l'ús de la televisió com un mitjà per a dur els viatges dels seus corresponsals i programes d'interès educacional, cultural i científic a la llar de les persones. Els programes especials del National Geographic s'han emès durant molts anys als Estats Units per la PBS, la televisió pública. Els programes televisius van començar el 1964 a la CBS, per a traslladar-se posteriorment a la ABC el 1973 i finalment a la PBS el 1975. Al setembre de 1997, la societat va llançar el seu propi canal televisiu, el National Geographic Channel que es pot veure per cable i via satèl·lit.

[edita] Suport a investigacions i projectes

La societat ha ajudat com patrocinadora de moltes expedicions i projectes d'investigació a través dels anys, incloent:

  • Dian Fossey - (estudis sobre els goril·les de muntanya).
  • George Bass - (Arqueologia submarina).
  • Gustavus McLeod - (Primer vol al Pol Nord en un avió de cabina oberta).
  • Hiram Bingham - (Excavacions al Machu Picchu).
  • Ian Baker - (Descobriment de les cascades de Tsangpo Gorge, al Tibet).
  • Jacques-Yves Cousteau - (Exploració submarina).
  • Jane Goodall - (Estudis sobre ximpanzés).
  • Llig Berger - (Descobriment de les petjades més antigues de l'home modern).
  • Louis Leakey i Mary Leakey - (Descobriment del fòssil de Zinjanthropus, de més de 1,75 milions d'anys d'antiguitat).
  • Paul Sereno - (Estudis sobre Dinosaures).
  • Richard I. Byrd - (Primer vol sobre el Pol Sud).
  • Robert Ballard - (Descobriment de l'enfonsament del Titànic).
  • Robert Peary i Matthew Henson - (Expedició al Pol Nord).

El 2006 li fou concedit el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

[edita] Enllaços externs