Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

MS-DOS - Viquip??dia

MS-DOS

De Viquip??dia

Principals sistemes
operatius
BSD
FreeBSD - NetBSD
OpenBSD - DragonFly BSD
PC-BSD
GNU/Linux (Llista)
Debian - Fedora
Gentoo - Mandriva
Red Hat - Slackware
SuSE - Ubuntu
Mac OS
System 6 - System 7
Mac OS 8 - Mac OS 9
Mac OS X -.0 -.1 -.2 -.3 -.4 -.5
MS-DOS
DOS 3.3 - DOS 5 - DOS 6
QDOS - DR-DOS - PC-DOS - CP/M
Microsoft Windows
3.x - 95 - 98 - Me
NT - 2000 - XP - 2003 - XP 64
Vista - 7 - Live - Mobile
Altres
AmigaOS - BeOS - Haiku OS
OS/2 - QNX
Palm OS
Solaris - UNIX
MVS - OS/400 - VMS
ReactOS

MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) ??s un sistema operatiu comercialitzat per Microsoft per a ordinadors IBM-PC i compatibles, utilitzat sobretot durant la d??cada dels 80 i primera meitat dels 90.

Les ordres s'introdueixen en mode text, des d'una l??nia de comandaments.

[edita] Hist??ria

MS-DOS t?? l'origen en el QDOS (Quick and Dirty Operating System) sistema operatiu escrit per Tim Paterson per a la Seattle Computer Products i comercialitzat sota la denominaci?? 86-DOS. Es va dissenyar com a un clon a curt termini del sistema operatiu CP/M, per a donar m??s compatibilitat amb la base instal??lada existent de programes comercials com WordStar i dBase. Quan IBM va encarregar a Microsoft un sistema operatiu per a l'aleshores noved??s IBM PC, Microsoft es va veure incapa?? de complir els terminis i va comprar QDOS als seus propietaris, sortint al mercat en dues versions: PC-DOS (versi?? de IBM) i MS-DOS (versi?? de Microsoft).

El MS-DOS va ser el producte clau en la transformaci?? de Microsoft des dels seus origens als anys 70 com a proveidor especialitzat en llenguatges de programaci?? fins el seu actual estat com a gegant a l'ind??stria de l'inform??tica. Precisament els ingressos per les vendes de MS-DOS (particularment mitjan??ant contractes exclusius amb marques, demostrades com a il??legals als Estats Units m??s tard) van fer possible un creixement espectacular de la companyia. De fet, fins a la sortida de Windows 95 els ingressos de MS-DOS eren superiors als de Windows.

Amb el temps MS-DOS va imitar altres sistemes operatius; MS-DOS 2.0 va introdu??r caracter??stiques de UNIX com els subdirectoris i la redirecci?? d'entrada i sortida d'ordres i tuberies.

MS-DOS no ??s multiusuari o multitasques, per?? es van fer molts intents per afegir-li aquestes capacitats en un futur. Molts programes van usar la t??cnica d'eliminar i quedar-se resident o TSR (Terminate and Stay Resident) i altres funcions normalment indocumentades per proporcionar aplicacions pop up incloent el popular Sidekick de Borland. Entorns afegits com DesqView van intentar proporcionar caracter??stiques multitasca, aconseguint cert grau d'??xit al combinar-se amb l'administraci?? de mem??ria del maquinari del processador Intel 80386.

Despr??s de l'aparici?? de l'Apple Macintosh el 1984, el p??blic es va interessar per l'interf??cie gr??fica d'usuari o GUI (Graphical User Interface), tot i que el primer entorn gr??fic va ser el Alto de Xerox el 1973, basat en un sistema operatiu propi. Molts programes van crear les seves propies interf??cies gr??fiques, com el Microsoft Word per DOS, XTree i el Norton Shell. Tot i aix??, aix?? exigia duplicar esfor??os i no proporcionava massa consist??ncia, el que va fer crear entorns GUI complets.

Aix??, IBM i Microsoft es van al??ar en un projecte anomenat OS/2, originalment una versi?? en mode protegit de MS-DOS sense una GUI (s'afegiria en versions posteriors), per?? Microsoft va abandonar el projecte molt r??pidament per concentrar els seus recursos amb Windows. Per la seva part, Digital Research va crear l'entorn GEM sense guanyar massa popularitat. Finalment, tant l'OS/2 com el GEM es van abandonar, sembla ser per contractes d'exclusivitat de Microsoft amb venedors de maquinari d'ordinadors. En teoria, fins el Windows 95, Windows no era un sistema operatiu, sino una GUI o capa que s'interposava entre l'usuari i el MS-DOS per facilitat el seu ??s.

Actualment, MS-DOS s'ha substituit per la fam??lia de sistemes Windows de Microsoft, tot i aix?? es pot usar la l??nia d'ordres del sistema.

Les primeres versions de Windows podien executar programes per a MS-DOS. Les ??ltimes versions de DOS "exteses" usaven el mode protegit. Des del Windows NT, el Windows s'executa independentment del DOS per?? inclouen una part important de l'antic codi que es pot executar en m??quines virtuals.

[edita] Versions

  • 1.0 Alliberat el 1981 com a complement del IBM-PC. Primera versi?? de DOS. Suporta 16 Kb de RAM, disquets de 5,25 polzades d'una sola cara de 160 Kb.
    • 1.1 Corregits molts errors, suporta diskets de doble densitat de 320 Kb.
  • 2.0 Complement del IBM XT alliberat al 1983. M??s del doble de noves ordres, suport de disc dur, molt petit (al voltant de 5 MB).
    • 2.1 Complement del IBM PCJr. Afegides algunes noves funcionalitats
  • 3.0 Dissenyat per a suportar el nou maquinari del IBM-AT. Afegides algunes caracter??stiques de xarxa d'??rea local LAN
    • 3.1 Afegides m??s caracter??stiques i suport LAN
    • 3.2 Afegit suport per als disquets de 3.5 polzades i 720 Kb de capacitat
    • 3.3 Afegit suport per als nous disquetes de 3.5 polzades i alta capacitat (1.44 MB) dels PS/2 de IBM. Capacitat per a crear particions de disc superiors a 32 MB. Nous car??cters internacionals afegits amb suport per a 17 pa??sos. Suport per 4 ports s??rie (abans nom??s eren 2). Incorporaci?? de l'ordre "Files" per a poder obrir fins a 255 fitxers de forma simult??nia
  • 4.0 Afegit shell DOS, algunes millores i correccions
  • 5.0 Alliberat el 1991, inclou m??s caracter??stiques d'administraci?? de mem??ria i eines per a suport de macros, millora de l'int??rpret d'ordres o shell
  • 6.X Suport per a Microsoft Windows, desfragmentaci?? de disc, compressi?? de fitxers, c??pies de seguretat, antivirus, Memmaker, etc.

[edita] Enlla??os externs