[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria d'Espanya (emperadriu romanogermànica) - Viquipèdia

Maria d'Espanya (emperadriu romanogermànica)

De Viquipèdia

Imatge de Maria d'Habsburg pintada per Anthonis Mor.
Imatge de Maria d'Habsburg pintada per Anthonis Mor.

Maria d'Habsburg i de Portugal o Maria d'Espanya ( Madrid, Corona de Castella 1528 - Villa Monte 1603 ) fou una infanta de Castella i Aragó amb el tractament d'altesa reial que es casà amb l'emperador Maximilià II, emperador romanogermànic.

[edita] Orígens familiars

Nascuda a Madrid, el dia 21 de juny de l'any 1528, era la filla primogènita del rei Carles I d'Espanya i de la infanta Isabel de Portugal. Maria era néta per via paterna de l'arxiduc Felip d'Àustria i de la reina Joana I de Castella i per via materna del rei Manuel I de Portugal i de la princesa Maria d'Aragó.

[edita] Núpcies i descendents

Es casà a Madrid amb l'arxiduc i futur emperador Maximilià II del Sacre Imperi Romanogermànic, fill de Ferran I, emperador romanogermànic i de la princesa Anna d'Hongria. Maria i Maximilià eren cosins germans en tant que els pares d'ambdós eren germans.

La parella s'instal·là a Viena i tingueren setze fills:

  • SAIR l'arxiduc Ferran d'Àustria, nat el 1551 i mort el 1552.
  • SAIR l'arxiduquessa Maria d'Àustria, nada el 1555 a Viena i morta un any després.
  • SAIR l'arxiduc Maximilià III d'Àustria, nat el 1558 a Viena i mort el 1618 a Viena. Gran Mestre de l'Ordre Teutònica i Administrador de Prússia.
  • SAIR l'arxiduc Wensel d'Àustria, nat el 1561 i mort el 1578.
  • SAIR l'arxiduc Frederic d'Àustria, nat el 1562 i mort l'any següent.
  • SAIR l'arxiduquessa Maria d'Àustria, nascuda el 1564 i morta un mes després.
  • SAIR l'arxiduc Carles d'Àustria, nat el 1565 i mort el 1566.
  • SAIR l'arxiduquessa Margarida d'Àustria, nascuda el 1567 i morta el 1633.
  • SAIR l'arxiduquessa Elionor d'Àustria, nascuda el 1568 i morta el 1580.

La infanta Maria exercí una importantíssima influència política no tant sols sobre el seu espòs sinó també, i molt especialment, sobre els seus fills. Educada en una radical fe catòlica, la infanta no tolerà certs sectors reformistes en el si d'Àustria i molt menys les voluntats obertes que molts príncep alemanys manifestaven entorn del reformisme.

Maria jugà un paper fonamental en la conservació d'Àustria al costat del catolicisme i tingué, sempre, una presència més que significativa sobre les obres de govern del seus dos fills emperador: Rodolf II, emperador romanogermànic i Mateu I, emperador romanogermànic.

A la mort del seu marit, l'any 1576 es traslladà a viure a la cort espanyola del seu germà, el rei Felip II d'Espanya. Maria mostrà sempre la seva felicitat de tornar a viure a un país exclusivament catòlic. L'emperadriu morí el dia 26 de febrer de l'any 1603 a l'edat de 75 anys.