[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Loulan - Viquipèdia

Loulan

De Viquipèdia

Loulan
Loulan
Localització
Loulan (Xina)
Loulan
Loulan
Localització de Loulan la Xina
Barraques d'assecatge de raïmsa les afores de Shanshan, Xinjiang China
Barraques d'assecatge de raïms
a les afores de Shanshan, Xinjiang

China

Província Xinjiang
Superfície km²
Altitud n/d
Població   hab.hab/km²
Coordenades 40° 55′ 0″ N 89° 9′ ″ ECoordenades: 40° 55′ 0″ N 89° 9′ ″ E
Zona horària +7

Loulan (xinès tradicional: 樓蘭; pinyin: Lóulán) és una antiga ciutat fundada al segle II aC al nord oriental del desert de Takla Makan. Loulan, també coneguda com Kroran o Krorayina, fou un regne antic al llarg de la Ruta de la Seda de la Xina a Xinjiang. A partir de l'any 77 fou coneguda com Shanshan, encara que la ciutat a la part nord-occidental de Lop Nur retenia el nom de Loulan. Les ruïnes de ciutat de Loulan es troben a la riba occidental de Lop Nur, al comtat de Ruoqiang de la regió autònoma mongol de Bayin'gholin, ara completament submergida al desert.

Dins de la Ruta de la Seda formava part d'un camí intermedi entre la ruta del nord i la del sud per esquivar el Takla Makan.

[edita] Història

Una mòmia d'una dona d'aproximadament fa 3.600 anys fou descoberta a Loulan el 1980, indicant que la regió fou habitada molt antigament.

La primera menció històrica de Loulan fou en una carta des de Chanyu dels xiongnu a l'emperador xinès el 126, en la qual es presumia d'haver conquerit els yuezhi, els wusun, Loulan i Hujie, "així com els vint-i-sis estats del costat". El 126, l'enviat xinès, Zhang Qian descrivia a Loulan com una ciutat enfortida prop de Lop Nur.

A causa de la seva posició estratègica a la ruta principal des de la Xina fins a l'oest, durant la dinastia Han, el seu control es disputava regularment entre el xinesos i el xiongnu fins al segle II. Al segle III fou un regne dependent de Shanshan.

Una colònia militar de 1.000 homes s'hi establia el 260 comandats pel general xinès So Man. L'abandonaven el 330 a causa de la manca d'aigua del riu Tarim. La guarnició militar es desplaçava 50 km al sud, a Haitou. El fort de Yingpan, al nord-oest, romania sota control xinès fins a la dinastia Tang.