[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Desert - Viquipèdia

Desert

De Viquipèdia

Paisatge desèrtic al Death Valley (Estats Units)
Paisatge desèrtic al Death Valley (Estats Units)

El desert és un paisatge que es caracteritza per l'alta oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit (hi arriben a haver variacions de fins a 50º C), la gran incidència de rajos solars, l'absència de vegetació i la falta de precipitacions.

En contra de la imatge que molta gent té dels desert, al Sàhara, per exemple, només un 22% del terreny està ocupat per la duna i la sorra, mentre que el pedruscall i la grava de color fosc ocupa el 68%. El 10% restant són muntanyes i turons.

Dintre d'aquests deserts, i específicament als deserts del nord d'Àfrica, hi viuen els beduïns, que s'han acostumat a la vida desèrtica, de la mateixa manera que camells i dromedaris, els quals utilitzen com a mitjà de transport.

Alternativament, també es defineix desert com a un lloc despoblat, no habitat per humans ni gairebé per cap mena d'ésser viu. Segons aquesta definició, també són deserts altres climes més freds com l'àrtic o la tundra.

Gran part dels deserts s'ubiquen en zones caracteritzades per les altes pressions constants, condició que no afavoreix la pluja. Entre els deserts d'aquestes zones podem destacar: el Sàhara i el de Kalahari, a l'Àfrica i els deserts d'Austràlia.

Altre tipus de deserts són deguts a la seva continentalitat, és a dir, a la seva distància amb el mar. La seva gran distància amb l'aigua provoca que no arribin a ells vents humits que provenen dels oceans. Exemple d'aquests últims és el Gobi a l'Àsia Central.

Els deserts de les costes occidentals del sud d'Àfrica (a Namíbia) i d'Amèrica del Sud (a Atacama) es veuen afectats per la presència de corrents oceànics freds.

[edita] Climes desèrtics

Els deserts estan distribuïts entre diferents zones:

  • Zones Semiàrides: amb una mitja de precipitacions de 200 a 500 mm anuals. Solen estar situades a les vores dels deserts i sumen gairebé un 15% de la superfície de terra del planeta.
  • Zones àrides: tenen precipitacions anuals d'entre 25 i 200 mm i sumen el 16% de la superfície de terra del planeta.
  • Zones hiperàrides: són tan seques que de vegades no plou durant anys. Aquests sumen el 4% de la superfície terrestre.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Desert