[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Desert d'Atacama - Viquipèdia

Desert d'Atacama

De Viquipèdia

Desert d'Atacama
Desert d'Atacama

El desert d'Atacama (en espanyol Desierto de Atacama) és un dels deserts més àrids del món, que s'estén pel nord de Xile i per la franja costanera del Perú. Està situat més o menys damunt el Tròpic de Capricorn, semblantment al desert del Kalahari o al Gran Desert Australià. L'aridesa, determinada per la latitud, s'incrementa a causa de l'efecte barrera de la serralada dels Andes, que bloqueja la humitat procedent de l'oceà Atlàntic a través de la conca amazònica. Al desert d'Atacama s'han enregistrat períodes de fins a 40 anys sense pluges al sector central, delimitat per les ciutats d'Antofagasta, Calama, Iquique i Arica, essent l'únic lloc del planeta on s'ha pogut mesurar un 0% d'humitat relativa de l'aire.

El desert ha estat poblat des del començament de la colonització americana pels indígenes, especialment per tribus com els atacameños, mentre que al litoral hi vivien els changos. Dominat per l'Imperi Inca, els espanyols l'anomenaren el "despoblado de Atacama". Després de la independència, Bolívia en va ocupar la regió més important, incloent-hi els valuosos dipòsits de salnitre, que estigueren a l'origen de la Guerra del Pacífic. A l'acabament d'aquest conflicte, Xile es va annexar la regió, on s'ha desenvolupat una intensa activitat minera que inclou explotacions de coure i altres metalls.

  • Braudel, Fernand, The Perspective of the World, vol. III of Civilization and Capitalism 1984 (anglès) (in French 1979).
  • Sagaris, Lake. Bone and dream : into the world's driest desert. 1st ed. -- Toronto : A.A. Knopf Canada, c2000. ISBN 0676972233 (anglès)


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Desert d'Atacama