M??mia
De Viquip??dia
Una m??mia ??s tot cad??ver conservat que no est?? en estat de descomposici??. D'acord amb aquesta definici?? caben en la categoria de m??mies tots els cossos morts preparats i utilitzats amb finalitats did??ctiques o no en estudis anat??mics en medicina humana i veterin??ria, els esquelets i els animals sencers preparats per a estudi o exhibici?? per mitj?? de t??cniques taxid??rmiques.
Existeixen regions i llocs que per les seves caracter??stiques de sequedat extrema, fredor, alcalinitat, a??llament de la intemp??rie, dels microorganismes i especialment dels insectes, causen que un cad??ver es momifiqui en lloc de corrompre's i es degradi per complet, com succeeix normalment en gaireb?? qualsevol part de la biosfera terrestre. Alguns exemples de m??mies naturals s??n:
- ??tzi, un habitant dels Alps italians de l'edat de Bronze.
- Les m??mies de Guanajuato, M??xic.
M??mia "wi" en jerogl??fic |
||||
|
No obstant aix??, la noci?? de m??mia m??s reconeguda per la gent ??s la d'un cad??ver embalsamat o preparat amb la intenci?? espec??fica de conservar-lo el major temps possible, usualment per raons religioses. No ??s una coincid??ncia que sigui aix??, ja que els cad??vers molt rares vegades resten incorruptes per si sols, degut al fet que les condicions per a la seva conservaci?? natural s??n fortu??tes i escasses, mentre que, d'altra banda, les cultures humanes han donat en diverses ocasions al llarg de la hist??ria una molt alta import??ncia a la conservaci?? de les despulles, com a part dels seus ritus i costums mortuoris. Alguns exemples de m??mies cerimonials s??n:
- M??mia eg??pcia.
- M??mia inca, un gran nombre a la serralada dels Andes del Per??, Xile i l'Argentina.
- M??mia tibetana.
Les pel??l??cules i llibres de terror han usat la figura de la m??mia per fer por, com tota criatura que torna d'entre els morts.