[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Leonci Soler i March - Viquipèdia

Leonci Soler i March

De Viquipèdia

Leonci Soler i March (Manresa, Bages 1858 - 1932) fou un advocat, propietari rural i polític català. Va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i a l'escola superior de paleografia i diplomàtica, de Madrid. El 1882 fou nomenat arxiver municipa de Manresal, i el 1896 cronista oficial de la ciutat, cosa que aprofità per a reunir una gran biblioteca històrica catalana.

Fou membre d'Unió Catalanista i milità en la Lliga de Catalunya (després Lliga Regionalista), amb la que fou escollit diputat a les corts per Manresa del 1899 al 1910 i senador del regne del 1910 al 1923, destacant amb les seves intervencions parlamentàries sobre l'agricultura. També fou soci de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

Participà en la fundació de nombroses entitats de la ciutat, com Centre Excursionista de la Comarca de Bages, l'Orfeó Manresà, el diari Pla del Bages, el Casal Regionalista, la Cambra Oficial Agrícola del Pla de Bages i el Gremi d'Agricultors de Manresa. Fou president de la Federació Agrícola Catalana-Balear, i n'organitzà el VI Congrés a Manresa. També fou president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat de 1930 a 1932.

[edita] Bibliografia