[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La Cabota - Viquipèdia

La Cabota

De Viquipèdia

Portada del primer número
Portada del primer número

La Cabota és una publicació humorística valenciana[1], originàriament d'àmbit comarcal [2] i periodicitat estacional[3]: el primer número va eixir en primavera del 2005 . La paraula cabota fa referència al gland, ja que és un dels noms populars per a designar eixa part del penis.

Taula de continguts

[edita] Idiosincràsia

Per a entendre els motius i la finalitat de La Cabota cal tindre en compte tres aspectes:

[edita] Context

Autoanomenada «la revista satírica de la Safor», La Cabota s'inspira en la premsa satírica de principis del segle XX, incorpora molts dels elements còmics de la premsa fallera, i reprén la tradició saforenca de publicacions humorístiques, interrompuda després de la transició amb la desaparició del periòdic El Dàtil.

El seu àmbit, voluntàriament reduït a la ciutat de Gandia i la seua comarca, s'explicita per mig de la vitola «Edició La Safor», la qual cosa possibilitaria una hipotètica expansió intercomarcal en un futur només canviant-ne (o suprimint) eixe afegitó. Ara bé, encara que la major part dels seus continguts estan dedicats a la capital de la Safor, la seua idiosincràsia pot ser perfectament compresa per qualsevol lector valencià o, fins i tot, del seu domini lingüístic.

[edita] Estil

La publicació està impresa sobre paper, amb una sola tinta (negra) i en format A3 plegat i grapat a mode de revista, amb la qual cosa cada pàgina té les mides d'un A4. Els tres primers números comptaven només amb 12 pàgines incloent la portada, però a partir del quart lliurament el seu nombre s'incrementa fins a 16 amb la dita «La Cabota, ara més gran: igual de llarga, però més grossa!»

Els continguts imiten l'estil de la notícia periodística, i també inclouen fotografies, il·lustracions i, fins i tot, passatemps. La redacció pren un estil aparentment seriós, però incorpora elements surrealistes que pretenen reforçar el concepte de sàtira que definix a la revista.

[edita] Temàtica

En referir-se a una comarca costanera i encarada a l'agricultura i als servicis, i on el turisme és la principal ocupació durant l'estiu, La Cabota es fa ressò de temes com l'urbanisme i l'actualitat política, amb especial incisió en l'escena gandiana. Sovint es tracten també notícies esdevingudes a la resta de poblacions de l'Horta de Gandia i de la Valldigna, i fins i tot temes d'àmbit general valencià.

Algunes de les bromes recorrents als tres nivells adés esmentats han sigut, fins ara: l'asfaltatge de xiquets valencians vius (en referència al model urbanístic) i el revertiment del procés; la candidatura del poble de Rafelcofer als Jocs Olímpics d'hivern del 2018; o el procés de reforma de l'Estatut valencià.

[edita] Autoria

L'anonimat és un dels factors que han afavorit l'èxit d'esta publicació, ja que ha facilitat l'expansió de La Cabota i oferix un halo de misteri al voltant de totes les reaccions produïdes pels seus continguts: encara no se sap quines ni quantes persones col·laboren en seua redacció, ni on s'imprimix la revista. L'aparició del quart lliurament ha coincidit amb la presentació d'una «associació cultural» (El Pardal Rampant) que, suposadament, s'encarrega de produïr i finançar La Cabota i els seus derivats.

Per una altra banda, hi ha una sèrie de signatures a tindre en compte que pareixen ser redactors habituals, encapçalats per l'hipotètic director de l'hebdomadari:

  • Mr. Cabota: l'homonimitat amb la capçalera de la publicació, i el fet que signe tots els editorials i escrits oficials apareguts fins el moment, fan pensar que darrere d'este pseudònim s'amague l'impulsor de la publicació.
  • Ausiàs de Borja i Martorell: personatge de sospitós renom gandià, és l'únic implicat que ha fet una aparició pública fins el moment (en la televisió local), al número d'hivern de 2005 apareix ressenyat com a autor d'un article d'opinió.
  • Lucrècia de Borja i Bairén: possiblement emparentada amb l'anterior, des del mateix número conduïx una espècie de consultori sentimental de marcat caràcter feminista.

Tant els col·laboradors de fet com els lectors reben l'apel·latiu de cabotistes, en formant part del moviment del cabotisme, una lleugera paròdia dels corrents ideològics del segle XX.

[edita] Números apareguts

La Cabota edita quatre números anuals, un per cada estació: a banda, cada número varia la definició i el preu (sempre fals, ja que és gratuïta) de la capçalera. Els tres primers números no indicaven més numeració que la de l'any.

[edita] Any 1 (2005)

  • (Núm. 1) Primavera 2005 ~ Revista Satírica Onanista-Artista ~ Preu: 100 cts. Edició La Safor
    Titular de portada: «Apadrina un xiquet valencià: no deixes que l'asfalten!!!»
  • (Núm. 2) Estiu 2005 ~ Revista Satírica Nudista-Artista ~ Preu: a convenir. Edició La Safor
    Titular de portada: «La Cabota arriba a tots els raconets de la comarca»
  • (Núm. 3) Tardor 2005 ~ Revista Satírica Falangista-Artista ~ Preu: One Dollar.
    Titular de portada: «"Pels nostres ous i per la fira, farem el que faça falta"»
    No indica «Edició La Safor», però sí «Especial Fira i Festes Gandia 2005»
  • Núm. 4 Hivern 2006 ~ Revista Satírica Consumista-Artista ~ Preu: no té preu. Edició La Safor
    Titular de portada: «Un xip instal·lat a través del recte farà localitzables els xiquets asfaltats»

[edita] Any 2 (2006)

  • Núm. 5 Primavera 2006 ~ Revista Satírica Sexista-Artista ~ Encara no té preu! Edició La Safor.
    Titular de portada: «Més de 165,3 milions de valencians seran representats en les seues corts»
    També apareix la indicació «Especial Estatut: la democràcia valenciana ha triomfat de nou!» (pdf)
  • Núm. 6 Estiu 2006 ~ La revista satírica de les comarques valencianes ~ Preu: 30 milions. Edició La Safor
    Titular de portada: «Els xiquets asfaltats són traslladats a les platges» (pdf)
  • Núm. 7 Tardor 2006 ~ La revista satírica dels valencians ~ Preu: De bades [sic] Ed. El Pardal Rampant
    Titular de portada: «La selecció valenciana jugarà a les Corts l'any 2007» (pdf)

[edita] Any 3 (2007)

  • Núm. 8 Hivern 2007 ~ La revista satírica dels valencians ~ Preu: Free Money! Ed. El Pardal Rampant
    Titular de portada: «Camps (PP) pot perdre el penis a causa d'una erecció permanent» (pdf)

[edita] Referències

[edita] Enllaços externs

  • LaCabota.com, edició digital en línia des de l'aparició del primer número imprés, amb botiga i revistes en pdf

Alguns dels articles apareguts en La Cabota: