[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Notícia - Viquipèdia

Notícia

De Viquipèdia

En periodisme, una notícia és qualsevol alteració novedosa en l'ordre de les coses i susceptible de convertir-se en referència per a una comunitat. Es tracta d'un gènere d'informació i, per tant suposadament objectiu, respecte a un article d'opinió. El periodista ha d'explicar els fets de manera breu, senzilla i aclaridora.

[edita] Estructura

La notícia consisteix a passar a un discurs o text uns fets, per tant està subjecta a convencions de gènere i estil. Té tres parts principals:

  • Titular: format per un títol breu i un subtítol que el complementa. De vegades, hi ha també l'avanttítol, La funció del titular és atreure l'atenció del lector.
  • Entrada o lead: és el primer paràgraf de la notícia en periodisme escrit i sovint radiofònic. Serveix com a resum, ja que generalment proporciona la informació bàsica que respon a les preguntes qui, què, com, quan, on i per què. En televisió el més semblant al lead és l'entradeta del presentador, però en el video no és possible encabir totes les respostes en les seqüències inicials.
  • Cos: exposa de manera ordenada, i mitjançant els diversos paràgrafs, el contingut de la notícia que ja s'ha exposat de forma resumida en l'entrada. Al començament sempre hi ha els fets més importants i cap al final els menys importants. En periodisme escrit, d'aquesta estructura se'n diu "piràmide invertida".

[edita] Trets de la notícia

Hi ha una sèrie de criteris que usen els periodistes per saber si una història és o no susceptible de ser notícia

  • actualitat: no és notícia el que no és nou. Això fa que a vegades se sacrifiquin temes de fons o de gran abast per la novetat d'altres esdeveniments i constitueix una de les principals crítiques al periodsime d'actualitat
  • interès humà: la notícia ha de connectar amb els interessos del públic del mitjà o saber generar-los, per això la tendència ideològica i de selecció de temes de cada mitjà condiciona el tipus de notícies que hi apareixen
  • repercussió: si els protagonistes de la notícia són famosos o es tracta d'un tema amb repercussions a la vida real de les persones, augmenta la seva rellevància

[edita] Vegeu també