Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Valldigna - Viquip??dia

Valldigna

De Viquip??dia

Vista panor??mica de la Valldigna.
Vista panor??mica de la Valldigna.

La Valldigna ??s una vall i comarca hist??rica del Pa??s Valenci?? que actualment es troba integrada administrativament en la comarca de la Safor. Ensems els pobles de la vall sumen 24.462 habitants (INE 2006). Actualment existeix una mancomunitat del mateix nom, la Mancomunitat de la Valldigna, de la qual formen part els municipis de Barx, Benifair??, Simat i Tavernes, que tracta temes que ocorren a la Valldigna. La capital tradicional de la comarca ??s Tavernes de Valldigna, que amb 17.988 habitants (INE 2006) ??s el major municipi de la vall, encara que la capital de la mancomunitat ??s Benifair??.

Taula de continguts

[edita] l'Origen del nom

L'abans coneguda com a Vall d'Alf??ndec pels andalusins va ser reanomenada, segons la llegenda, per les paraules dites del rei Jaume II a l'abat del monestir de Santes Creus. El 15 de Marc de 1298, en la reconquesta del Regne de M??rcia, el rei En Jaume II transitant per aquesta vall d'Alf??ndec de Marinyen es va girar vers el Reverend Pare Abat de Santes Creus i li digu??: "Quina vall m??s digna per a un monestir de la vostra religi??", a la qual cosa l'abat li va respondre: "Vall digna senyor, vall digna".

La comarca, o subcomarca en l'actualitat, apareix al mapa d'Emili Be??t "Comarques naturals del Regne de Val??ncia" publicat a l'any 1934. En formaven part els municipis actuals de Barx, Benifair?? de la Valldigna, Simat de la Valldigna, Tavernes de la Valldigna, Xeraco i Xeresa.

[edita] Fesomia

Tavernes ??s a l'entrada natural i capital de la Valldigna. La vall ??s transversal, d'una longitud aproximada de vuit quil??metres i d'una amplitud m??xima de quatre, orientada de ponent a llevant i situada al nord de la Safor. ??s una vall oberta i abocada l'agricutura, espec??ficament la taronja, i ??s aix?? que li dona el seu caracter??stic color verd. El terme municipal de Tavernes esta envoltat gaireb?? en la seva totalitat per muntanyes. Nomes la part oriental est?? oberta a la Mediterr??nia, amb una gran extensi?? de platges sorrenques. El riu Vaca, que neix prop del monestir a Simat de la Valldigna creua Tavernes.

Ja al terme de Barx, a dalt de les muntanyes, destaquen els paratges de La Drova, Les Foies, La Puig Mola, Pla de Corrals o La Sangonera, amb una s??rie de privilegiades fonts, com la de L'Om o El Cirer. Les muntanyes de Les Creus, L'Ombria i El Toro s??n travessades per una infinitat de sendes, des de les quals es poden copsar vistes de les platges.

[edita] Monuments

Hi ha dos hist??rics monuments d'inter??s a la vall, el Monestir de Santa Maria de la Valldigna i la mesquita de la Xara, l'??nica dempeus al Pa??s Valenci??.

[edita] El Monestir

El Monestir de Santa Maria de la Valldigna.
El Monestir de Santa Maria de la Valldigna.

El monestir de Santa Maria de la Valldigna, que en 1998 va celebrar el seu 700 aniversari, ??s un lloc emblem??tic per a la historia del poble valenci??. Es el primer monestir mes important de l'Antic Regne de Val??ncia, despr??s de la Reconquesta i repoblaci??.

[edita] La costa

La platja de Tavernes de la Valldigna es una de les millors del Pa??s Valenci??, guardonada des de 1986 amb el distintiu de la Bandera Blava dels Mars Nets d'Europa. S'hi ha adequat una aula de la natura , anomenada "de l'Ullal". T?? una llarg??ria de sis quilometres.

[edita] Economia

Les darreres d??cades de la Valldigna estan marcades per l'agricultura intensiva. Als anys 50 comen???? el boom de la taronja. A partir dels 60 s'encet?? el turisme a la zona costanera, i aix?? s'hi desenvolup?? el comer??, la construcci??, la banca i les petites i mitjanes empreses de b??ns de consum.

[edita] Festes de la Vall

Les festes majors de Tavernes se celebren al setembre, en honor del Sant??ssim Crist de la Sang i la Divina Aurora. La capital vallera tamb?? celebra al mar?? les Falles. El segon dimecres de juliol es realitza el Porrat del Clot de la Font, una petita fira on acudeixen els ve??ns de la Valldigna, i es venera al Crist de la Sang. El 10 d'agost s'instal??la l'altre Porrat als voltants de l'ermita de Sant Lloren??, situada en el Rac?? de Joana.



[edita] Enlla??os externs