Josep Termes Ard??vol
De Viquip??dia
Josep Termes Ard??vol (Barcelona, 1936) ??s un historiador catal?? especialitzat en el moviment obrer catal?? del segle XIX i segle XX.
Llicenciat en farm??cia i lletres per la Universitat de Barcelona l'any 1963, el seu activisme en contra del r??gim del general Francisco Franco va provocar que fos expulsat de la Universitat de Barcelona l'any 1958 i el 1966. Obtingu?? el doctorat en hist??ria contempor??nia per la Universitat Aut??noma de Barcelona el 1971, universitat de la qual tamb?? va ser professor. Ha estat catedr??tic d'hist??ria contempor??nia a la Universitat de Barcelona entre el 1982 i el 1991, any en qu?? va passar a la Universitat Pompeu Fabra, en concret a l'Institut Universitari d'Hist??ria Jaume Vicens Vives. Es jubila l'1 d'octubre del 2006.
En l'??mbit de la recerca, Termes s'ha centrat sempre a estudiar el moviment obrer catal?? dels segles XIX i XX i les vinculacions d'aquest amb el catalanisme pol??tic. D'aquesta manera, Termes ha combatut les tesis de Jordi Sol??-Tura sobre l'origen burg??s del catalanisme. Tamb?? ha revisat d'altres teories sobre la hist??ria de la Catalunya contempor??nia a partir de les conclusions extretes del seu vast coneixement dels moviments socials i d'una lectura cient??fica i popular de les interpretacions fetes per Antoni Rovira i Virgili.
Entre les seves obres destaquen els llibre seg??ents:
- Anarquismo y sindicalismo en Espa??a: La primera Internacional (1864-1881) (1972)
- Els moviments socials a Catalunya, Pa??s Valenci?? i les Illes (1967), en col??laboraci?? amb Emili Giralt, Alfons Cuc?? i Albert Balcells
- El nacionalisme catal??. Problemes d'interpretaci?? (1974), pon??ncia presentada al Col??loqui d'Historiadors, organitzat per la Fundaci?? Bofill, i que va esdevenir referent de la seva teoria del catalanisme popular.
- Federalismo, anarcosindicalismo y catalanismo (1976)
- La immigraci?? a Catalunya i altres estudis d'hist??ria del nacionalisme catal?? (1984, que inclou l'esmentada pon??ncia del 1974.
- De la Revoluci?? de setembre a la fi de la guerra civil (1987) Vol. 6 de la Hist??ria de Catalunya, dirigida per Pierre Vilar i coordinada per ell mateix
- Les Bases de Manresa de 1892 i els or??gens del catalanisme (1992) amb Agust?? Colomines
- Les arrels populars del catalanisme (1999)
- Hist??ria del catalanisme fins el 1923 (2000)
- Hist??ries de la Catalunya treballadora (2000)
- Patriotes i resistents. Hist??ria del primer catalanisme(2003) amb Agust?? Colomines
- Mis??ria contra pobresa. Els fets de la Fatarella del gener de 1973 (2005)
Igualment, Termes ha publicat molts articles en publicacions peri??diques especialitzades com l'Aven??, Estudios de Historia Social o El Contemporani, revista de la qual ??s codirector amb Rafael Aracil. Abans va ser un dels fundadors de la revista Recerques. Malgrat ser refractari a crear una escola historiagr??fica en un sentit estricte, molts historiadors actuals se'n consideren deixebles, entre ells: Teresa Abell??, Josep M. Sol?? i Sabat??, Enric Oliv??, Llu??s Duran, Josep Pich, Santiago Izquierdo, Josep Grau, Andreu Mayayo, Jordi Llorens o Agust?? Colomines.
La seva traject??ria reb?? un reconeixement p??blic l'any 2006 amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per ??mnium Cultural. El 1990 ja havia rebut la Creu de Sant Jordi.
En el camp pol??tic, Termes fou militant del PSUC fins a mitjan d??cada dels anys seixanta del segle XX.