Òmnium Cultural
De Viquipèdia
Òmnium Cultural és una entitat de caire cultural que treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya.
Òmnium va néixer oficialment l’11 de juliol de 1961 amb la forma jurídica de societat civil amb l’objectiu de protegir i de promocionar la cultura catalana. Va ser fundada per Lluís Carulla i Canals, Joan Baptiste Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Joan Vallvé i Creus i Pau Riera i Sala. L’entitat es va crear en un moment històric on la cultura catalana es trobava censurada i perseguida per la dictadura franquista i per tant era una necessitat nacional recuperar-la i mantenir-la. Des d’aquest punt de vista, l’entitat va esdevenir una eina social i fonamental de resistència nacional i de suplència de les institucions catalanes, inexistents durant la dictadura.
Dos anys més tard, el 1963, Òmnium va patir un dels seus pitjors moments amb l’escorcoll i la suspensió de les activitats de l’entitat i la clausura de l’estatge per part del govern franquista. Tot i així, Òmnium va continuar amb el seu compromís cultural en la clandestinitat fins a l’any 1967 que va aconseguir de nou, i després de molta lluita jurídica, la legalització. Va ser en aquell moment quan Òmnium va poder desplegar-se pel territori català amb una àmplia xarxa de vint-i-una delegacions repartides per les comarques de tot el país.
Així, l’any 1967 es va inaugurar la primera delegació territorial d’Òmnium a Terrassa, seguida de Granollers, Igualada i Mataró. El desplegament de les delegacions territorials i la restitució, a finals dels seixanta, de la llengua catalana, van permetre a Òmnium la posada en marxa dels serveis de suport a la llengua i la cultura catalana amb força i constància.
En l’actualitat, i després d’anys de treball constant, Òmnium té la voluntat d’esdevenir el punt de trobada de la societat civil. Una casa comuna generadora d’idees i projectes que permetin afrontar els nous reptes que planteja una societat canviant i en constant evolució: la Catalunya del segle XXI. És per això que Òmnium ha obert una nova etapa amb la qual vol prendre la iniciativa de portar més enllà la llengua, la cultura i el país.
Òmnium s’ha adaptat als canvis de la nova societat. Així Òmnium intervé i es posiciona davant les qüestions d’actualitat que tenen transcendència o afecten la societat catalana. Òmnium organitza campanyes de sensibilització, reivindicació i resposta que refermen la realitat cultural i nacional de Catalunya. D’aquesta manera treballa a través de les diferents delegacions repartides pel territori per posar a l’abast de tothom la llengua i la cultura catalana amb programes i projectes dirigits, principalment, a la població nouvinguda. També ofereix servei jurídic i lingüístic gratuït als socis i suport a l’educació mitjançant l’edició de materials per a mestres com la revista Escola Catalana. D’altra banda impulsa iniciatives en els àmbits de la música i l’espectacle a més de finançar la publicació i difusió de treballs i estudis que permetin conèixer la realitat social catalana.
Òmnium Cultural compta amb 15.500 socis, 21 delegacions territorials i 5 grups locals repartits per tot el territori. Amb la Federació Llull (Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear), l’entitat coordina les seves accions portades a terme en el marc dels Països Catalans.
Òmnium té dues diferents àrees de treball: Projectes i Educació.
- L'àrea de Projectes es subdivideix en Llengua, Cultura i País.
- Llengua: Actualment treballa en el projecte de parelles lingüístiques i amb el programa de Voluntaris per la Llengua, entre d’altres.
- Cultura: La finalitat és promoure la cultura catalana: música, teatre, dansa, literatura, etc.
- País: La finalitat és promoure la projecció de la Identitat Nacional de Catalunya com a nació.
- L’àrea d’Educació treballa per promoure la Llengua Catalana a les escoles.
Òmnium intervé, també, activament en una sèrie d'actes que tenen cita cada any i que són La Nit literària de Santa Llúcia, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i la Festa per la Llibertat de l'Onze de Setembre.
El 18 d'abril de 2007, Òmnium Cultural cedeix el seu fons documental a l'Arxiu Nacional de Catalunya, tal com estableix el contracte que han signat el president de l'entitat, Jordi Porta i Ribalta, i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. El fons, que inclou el període 1961-1990, és considerat un dels més importants per documentar l'activisme de la societat civil catalana en defensa de la cultura durant els últims anys del franquisme i la democràcia.