[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joc de rol - Viquipèdia

Joc de rol

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre jocs de rol tradicionals. Podeu veure joc de rol per ordinador per al seu parent informàtic

Un joc de rol és un joc que es basa en la descripció d'una situació fictícia i on els jugadors poden canviar el devenir de la narració pel fet que controlen les accions conscients d'alguns dels personatges del joc. Normalment es juga entre dues o més persones, una de les quals assumeix el paper de director de joc mentre la resta assumeixen el control d'un personatge. Tot i que es pot deixar a decisió del director les qüestions d'atzar, és usual utilitzar sistemes estadístics per augmentar el realisme o imparcialitat de les decisions preses pels jugadors. Els sistemes més utilitzats són les tirades de daus i les regles preestablertes, si bé és possible utilitzar documentació basada en la realitat o fonts acceptades.

Taula de continguts

[edita] Categories de joc de rol

Existeixen dues modalitats principals de joc: partida de taula i partida de rol en viu.

[edita] Joc de rol de taula

Els jocs de rol de taula no necessiten cap mena de material per a ser jugats. L'objectiu del joc, simplement, és imaginar una situació, encarnar com pensaria el personatge i actuar mentalment com a tal. Tot i això les partides poden anar acompanyades de gran quantitat de material de suport: paper i llapis, llibres amb regles preestablertes, daus de diverses cares, llibres amb propostes de partides, fitxes del personatge a interpretar i fins i tot mapes, figuretes de personatge i tot allò que pugui ajudar en una partida, incloent ambientació. El desenvolupament del rol (paper d'actor) està compost per tres accions: dialogar, imaginar i interpretar. Els personatges desenvolupen la seva acció fictícia en funció del que decideixen el jugador i el director de joc. El pitjor que li pot succeir a un personatge, òbviament, és morir. Res li impedeix al jugador, tanmateix, crear un nou personatge per a la següent partida o sessió de joc. En els jocs de rol no hi ha guanyadors ni perdedors, només jugadors més o menys bons en l'interpretació d'un personatge.

[edita] El paper del director de joc

El Director de Joc (sovint anomenat Master, per influència anglosaxona) es limita a descriure el que perceben els personatges, normalment de paraula o en situacions concretes mitjançant dibuixos en un paper, pissarra, gràfics o mapes. També és el que decideix la preparació prèvia de la partida i les situacions preestablertes que succeïran, sigui de manera original o amb suport de llibres destinats al respecte. El Director de Joc no pot interactuar com els altres, ja que és l'àrbitre i narrador de la partida. Molt sovint, però, és l'encarregat de decidir les accions de tots aquells personatges que no són controlats pels altres jugadors, de manera que la seva tasca no és en absolut avorrida. En botigues especialitzades es poden adquirir pràcticament tots els materials relacionats, com figures de plom de 25 mm, ideals per visualitzar millor un personatge o determinar exactament la localització de cadascun en un combat o situació difícil.

[edita] Regles d'un RPG o joc de rol de taula

Les regles canvien completament segons el sistema de joc, i val a dir que n'existeixen centenars. Normalment els personatges que interpreten els jugadors no són invulnerables ni omnipotents. És per això que les seves limitacions físiques i psíquiques s'acostumen a definir numèricament en un full de paper, anomenat Full de Personatge. Allà s'indiquen capacitats, com la Força i nivell cultural del personatge, les seves habilitats i possessions i fins i tot trets del seu caràcter. La psicologia del personatge, normalment, serà molt diferent de la del jugador. El repte d'aquest és procurar pensar com reaccionaria el seu personatge en una situació determinada, i no com reaccionaria ell en persona. Les situacions sovint es resolen mitjançant l'ús de daus, comuns a aquest tipus de jocs: s'utilitzen daus de 4, 6, 8, 10, 12, 20, 30 o 100 cares. Tots aquests daus es poden trobar en botigues, no necessàriament especialitzades.

[edita] Joc de rol en viu

El joc de rol en viu es diferencia del de taula bàsicament en la manera d'expressar les accions del personatge. El joc de rol en viu és molt proper al teatre d'improvització, perquè és el propi jugador el que representa el personatge en l'entorn físic. En un joc de rol en viu es delimita un espai i un temps de joc. Dins d'eixos límits espai-temporals tots els jugadors interpreten els seus personatges en el sentit dramàtico-teatral de la paraula interpretar. Si volen que el seu personatge salte ells mateixos han de saltar, si volen que el seu personatge seduisca a un altre el jugador primer ha de seduir (interpretant-ho) al segon (que es deixarà o no seduïr segons les especificicacions del seu propi personatge). Els límits de l'interpretació teatral han de venir marcats, evidentment, per la voluntat i integritat dels jugadors, persones no jugadores i entorn físic.

[edita] Història dels jocs de rol

Si definim rol com a joc d'interpretació, fàcilment podem observar que es remonta a temps immemorials, fins i tot diverses espècies no humanes interpreten lluites com a diversió, entrenament o simulació. L'inici d'aquest joc com a tal es pot datar a partir de l'aparició de la trilogia "El Senyor dels Anells", moment en què alguns dels lectors van voler recrear més històries en l'univers fantàstic creat pel seu escriptor Tolkien. Ràpidament sorgiren els primers llibres de regles i històries basades en aquest joc, que es va extendre a d'altres móns fantasiosos. El sistema de joc amb més renom va ser Dungeons & Dragons (joc de rol) (en anglès, Dracs i masmorres).

[edita] Diversitat de jocs de rol

Existeix una àmplia varietat de jocs. Inicialment cada un feia servir les seves pròpies regles en funció de les seves peculiaritats. Tot i això actualment hi ha la tendència, fins a cert punt com a estratègia comercial, d'unificar els nous jocs i les reedicions dels antics sota un mateix sistema de joc, anomenat sistema D20. Aquesta és una llista d'alguns dels jocs més clàssics:

[edita] Comunitats i Webs

  • Comunidad de Rol Cisma, Web de promoció, difusió i defensa dels jocs de rol.
  • Psychokiller Corporation, noticies sobre jocs de rol.
  • Roleros.cl, Lloc web oficial CRAB i comunitat de Jocs de Rol, Anime, Miniatures i cartes...
  • Liga de Aventureros, enfocada a la comunitat de jocs de rol en Méxic principalment. Foros, documents, noticies, aventures, etc.
  • FIADE, comunitat "rolera".
  • Templo de Hécate, emplaçament amb recursos, noticies i foros de rol.
  • inforol.com, pàgina web amb recursos, concursos..
  • plataformarol.com, pàgina actualitzada frecuentment.
  • abismoderol.com, una pàgina web de recursos molt veterana.
  • Jocs de rol, dos jocs de rol amb mode arcade.
  • Dracomiconia, pàgina de jocs de rol i estrategia online.
  • La gaceta del rol Gaceta informativa d´encuentres i activitats relacionades amb el rol, així com una llista de asociacions i clubs a Espanya.
  • -17hp, foro creatiu de jocs de rol lliures (GNU) e independents.
  • Club de rol Kritik, forum del club de rol Kritik on es troba informació sobre els jocs de rol i les activitats d'assoacions de tota Catalunya.
  • www.JuegosDeRol.org , comunitat per a creadors de jocs de rol, apren a programar i crear jocs de rol.
  • AniMangaWeb Revista digital de difusiò lliure a la red, on amén de Manga i Anime, es parla de Rol, literatura fantastica, Cartes coleccionables etc...
  • www.Almogavers.tk , comunitat de jugadors del Regnum Online, un joc de rol online.