[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Imaginació - Viquipèdia

Imaginació

De Viquipèdia

La imaginació és la facultat de la ment humana de crear imatges mentals o pensar en realitats no percebudes abans, d'inventar noves versions del món. Es diferencia del somni en què la imaginació s'activa quan l'individu està despert. La imaginació respon a la necessitat de ficció que experimenta tot subjecte i és una de les caracterítiques fonamentals de la personalitat (hi ha persones més imaginatives que altres, tot i que es pot educar).

[edita] Funcions de la imaginació

La psicologia ha estudiat la necessitat humana de la ficció, que explica el gust per les històries, l'entreteniment basat en jocs, el teatre o l'art. La imaginació, en oferir versions alternatives de la realitat, ajuda a comprendre el món exterior i li dóna un sentit, alhora que allibera el subjecte dels seus límits (per això es diu que la imaginació està lligada a la llibertat). També ajuda a l'aprenentatge, ja que projecta els resultats futurs dels processos cognitius i ajuda a idear alternatives als problemes plantejats. La imaginació és a la base de la creativitat artística però també del plantejament d'hipòtesis científiques i de nombrosos invents. Per últim, la imaginació s'activa alhora que la memòria per fer un record passat viu (fins i tot transformant-lo segons l'emoció associada).

[edita] Potenciació de la imaginació

La imaginació es pot potenciar mitjançant la narrativa, la contemplació d'obres d'art o el joc simbòlic, així com exercicis de plantejament d'alternatives. També es pot induir a una persona a imaginar una situació concreta mitjançant la meditació, els anomenats exercicis espirituals o la suggestió per part d'un psicòleg experimentat. Artificialment, a través de la ingestió de drogues o de la hipnosi, es pot aconseguir que la persona surti de l'estat conscient i arribi a l'inconscient, on es troba la major part dels continguts de la imaginació.