[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Senyor dels Anells - Viquipèdia

El Senyor dels Anells

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la novel·la de J.R.R. Tolkien. Per a altres significats, vegeu «El Senyor dels Anells (desambiguació)».
Aquest article és la «contribució de la quinzena».
Siusplau, ajudeu per tal d'ampliar el contingut de l'article o [[:Categoria:Categoria:Municipis de Catalunya|articles relacionats]].
L'autor, J.R.R. Tolkien, el 1916.
L'autor, J.R.R. Tolkien, el 1916.

El Senyor dels Anells (en anglès The Lord of the Rings) és una novel·la de fantasia èpica escrita per John R.R. Tolkien, com a fruit de la seva primera i exitosa obra, El Hòbbit. Es va publicar originalment en tres volums (La Germandat de l'Anell, Les Dues Torres i El Retorn del Rei), entre 1954 i 1955. Fou traduïda al català per Francesc Parcerisas entre (1986-1988, uns trenta anys després de la seva publicació original).

Se n'han fet dues adaptacions al cinema, la més recent i exitosa de les quals és la trilogia de Peter Jackson (2001-2003), doblada al català amb traducció de Lluís Comes.

Tota la mitologia creada per Tolkien té lloc a l'anomenada Terra Mitjana, on els pobles lliures (homes, elfs i nans, ajudats pels hòbbits) lliuren una batalla titànica contra les forces del Mal liderades per en Sauron, que vol aconseguir el malèfic Anell de Poder que li fou arrabassat i dur la destrucció i la mort a tota la Terra Mitjana.

El nom de la novel·la deriva precisament d'en Sàuron, Senyor Fosc de Mórdor, el dolent de la història, que va crear l'Anell de Poder i altres anells donats als reis dels altres pobles amb la intenció de dominar-los i, per tant, és el "Senyor dels Anells" a què es refereix el títol. En Sauron, per la seva banda, era el servent d'un anterior Senyor Fosc, en Morgoth (o Melkor), un dels protagonistes d'El Silmaríl·lion de Tolkien.

Les influències principals de la saga es troben a la mitologia nòrdica, la teologia catòlica, les experiències de guerra del fill de l'autor i la filologia, com ell mateix explicà als primers crítics.

Taula de continguts

[edita] Sinopsi

Mapa de Númenor, anomenat Andor pels elfs a les novel·les de Tolkien.
Mapa de Númenor, anomenat Andor pels elfs a les novel·les de Tolkien.

Tot i que es tracta d'una obra independent per ella mateixa, El Senyor dels Anells és també l'última part d'un cicle mitològic molt més llarg que Tolkien va anomenar el seu llegendari. L'acció es desenvolupa en el que és concebut com la Terra real habitada per la humanitat, però en un temps imaginari. Tolkien va anomenar aquest escenari la Terra Mitjana, rememorant el Midgard en anglès antic.

La història principal darrere de l'argument comença milers d'anys abans dels fets descrits a la novel·la, amb l'ascens de l'anomenat Senyor dels Anells, el Senyor Fosc, un esperit malevolent d'enorme poder i que governa el temut reialme de Mórdor.

Al final de la Primera Edat de la Terra Mitjana, Sàuron sobreviu a la catastròfica derrota del seu mestre, la figura diabòlica de Mórgoth. Durant la Segona Edat, Sauron conspira per aconseguir el domini sobre la Terra Mitjana. Disfressat com a Annatar, un maia o déu menor, o Senyor dels Dons, ajuda Celebrímbor i d'altres senyors de la forja élfics d'Erègion a forjar els Anells de Poder. Tot i això en Sàuron secretament forja l'Anell Únic amb el qual podrà esclavitzar els seus portadors. El pla fracassa quan els elfs el descobreixen i es treuen els anells que el Senyor dels Dons els havia donat. Sàuron llança aleshores una campanya militar en la qual captura els Set Anells i els Nou Anells i els distribueix entre els senyors dels Nans i dels Homes respectivament. Els Nans resultaren massa difícils d'esclavitzar, però els homes que posseeixen els Nou es veieren atrets pel poder dels anells i esdeveniren els Nazgûl, els seus servents més temuts. Els Tres Anells, que en Sàuron no és capaç de prendre, queden en possessió dels elfs. Galadriel es quedà amb nenya, Círdan amb narya i primer Gil-Galad i després Elrond amb vilya.

El rei de Númenor, Ar-Pharazôn, arriba amb un exèrcit immens i pren en Sàuron presoner. A partir d'aquí, el Senyor Fosc desencadena una sèrie d'esdenveniments que acaben portant Númenor a la destrucció i aconsegueix fugir en forma d'esperit a Mórdor, on pren una nova forma i llança un atac contra els exiliats numenoreans liderats per n'Eléndil i els seus fills n'Isíldur i n'Anàrion. Els exiliats, però, tenen temps de preparar-se formant la darrera aliança entre elfs i homes amb el rei dels Èldar, en Gil-Galad. Junts marxen contra Mórdor i posen setge a la fortalesa de Bàrad-dûr, moment en el qual n'Anàrion és occit. Finalment en Sàuron mateix s'enfronta en combat singular contra els líders de l'Aliança. En Guil-Galad i n'Eléndil moren, però aconsegueixen derrotar en Sàuron. N'Isíldur pren l'espasa trencada de son pare i l'empra per tallar la mà on duia l'anell únic del propi Sàuron i, en aqueix moment, l'esperit del Senyor Fosc fuig per no tornar a aparèixer en molts segles.

Així comença la Tercera Edat de la Terra Mitjana. Una mica més tard, mentre viatjava cap a Rivendell, n'Isíldur és emboscat per una banda d'orcs i mor. L'anell únic se li escapa del dit i es perd al Riu Ànduin.

A El Hòbbit, situada uns anys abans que els esdeveniments d'El Senyor dels Anells, en Tolkien explica la història de l'aparentment accidental troballa de l'Anell per part del hòbbit Bilbo Saquet.

El Senyor dels Anells continua la història alguns anys després del final d'El Hòbbit. Narra les aventures d'una coalició de vàries races de la Terra Mitjana, incloent-hi Elfs, Nans, Hòbbits i Homes, amb la missió de destruir el terrible Anell del Poder i impedir així l'única oportunitat que té en Sàuron de tornar a recuperar els seus plens poders.

[edita] Referències

[edita] Text

  • Tolkien, J.R.R. (1954 [2005]). The Lord of the Rings, Houghton Mifflin.  paperback: ISBN 0-618-64015-0
  • Tolkien, J.R.R. (1937 [2002]). The Hobbit, Houghton Mifflin.  paperback: ISBN 0-618-26030-7
  • Tolkien, J.R.R. (1977 [2004]). The Silmarillion, Houghton Mifflin.  paperback: ISBN 0-618-39111-8

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
El Senyor dels Anells
Wikiquote A Viquidites hi ha frases fetes, frases cèlebres i proverbis relatius a El Senyor dels Anells


El Senyor dels Anells de J. R. R. Tolkien
Llibres: La Germandat de l'Anell | Les Dues Torres | El Retorn del Rei
Protagonistes del Senyor dels Anells
Hòbbits: Frodo | Sam | Merry | Pippin | Bilbo
Homes: Àragorn | Bóromir | Fàramir | Dénethor | Théoden | Éowyn | Éomer
Altres: Gàndalf | Légolas | Guimli | Arwen | Élrond | Galàdriel | Barbarbrat
L'Enemic: Sàuron | Sàruman | Llenguadeserp | Gòl·lum | Rei Bruixot