[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sàruman - Viquipèdia

Sàruman

De Viquipèdia

Sàruman el Blanc és un personatge fictici de l'univers de J.R.R. Tolkien, la Terra Mitjana. És el primer de l'ordre dels istari (mags) que a la Tercera Edat van anar a la Terra Mitjana enviats pels Vàlar, per tal de combatre l'ascens de Sàuron. A Vàlinor era conegut com a Curumo, i en síndarin el seu nom és Curunír Lán, que vol dir "home hàbil".

Com tots els Istar, en realitat era un Maia encarnat en un cos d'home. A la fi de la Tercera Edat el seu aspecte era el d'un home vell amb llarga barba blanca. Era alt, amb ulls foscos, i sempre anava vestit de blanc. Més tard, va canviar els seus hàbits i en va portar un que canviava constament de color mentre es movia.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Abans de la descoberta de l'Anell

A l'inici de la Tercera Edat, a Vàlinor, Manwë va convocar un consell on s'acordà d'enviar uns representants a la Terra Mitjana en forma d'home, per a vigilar les obres de Sàuron. Entre els escollits hi havia Sàruman, un maia d'Aulë. Amb ell també van anar Gàndalf, Radagast, Alatar i Pallando.

Els cinc istari van arribar a les Rades Grises al voltant de l'any 1.000 de la Tercera Edat, i només Cirdan, que els va veure arribar, va reconèixe'ls pel que eren. Sàruman va estar viatjant durant un mileni i mig cap a l'est, fins que va tornar just quan el poder de Sàuron tornava a crpeixer.

Per prevenir el retorn del Senyor Fosc es va crear el Consell Blanc, i ell en va ser nomenat el cap (tot i que Galàdriel va voler que aquesta posició l'ocupés Gàndalf).

L'any 2759 de la Tercera Edat, el senescal de Góndor Beren va concedir a Sàuron la Torre d'Òrthanc i l'anell d'Ísengard que l'envoltava per què els utilitzés com a la seva residència, a canvi de que ajudés els homes a defensar-se.

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.


A Òthanc va trobar-hi un dels set palantírs, però va mantenir la descoberta amagada del Consell Blanc.

L'any 2850 Gàndalf va descobrir que Sàuron estava recuperant la seva forma a Dol Guldor, i Sàruman va instigar al Consell perque l'ataqués. (Més tard, Gàndalf creu que amb la intenció d'aconseguir l'anell). Sàuron va fugir cap a la Mórdor.

Aleshores, Sàruman va establir contacte amb ell a través del palantir que Sàuron havia capturat de Minas Íthil. En les lluites mentals que en van seguir, Sàruman va acabar esdevenint un servent de Sàuron, tot i que la seva voluntat era aconseguir l'Anell per ell mateix i esdevenir el Senyor Fosc en el seu lloc.

[edita] El Senyor dels Anells

Sàruman no va revelar les seves veritables intencions fins que Gàndalf va localitzar l'Anell Únic i va anar a demanar-li consell. Aleshores es va mostrar com a Sàruman de-molts-colors, i va fer presoner a Gàndalf. Gàndalf, però, va poder escapar d'Ísengard i va poder avisar de la traïció de Sàruman al Consell Blanc durant el Consell de N'Élrond.

Sabent que la guerra s'acostava, Sàruman va començar a crear un exèrcit d'orcs, dunlendins i d'uruk-hai. També va amagar a Sàuron la informació que tenia sobre l'Anell i va enviar els seus exèrcits a capturar-lo. Efectivament, una de les tropes d'uruk-hai va trobar la Germandat de l'Anell i va aconseguir matar a Bóromir i capturar a Merry i Pippin (pensant-se que eren els hòbbits que portaven l'Anell).

Un cop Gàndalf va alliberar el rei Théoden de Ròhan de la influència de Sàruman, Ròhan i Ísengard van entrar en guerra oberta. Tanmateix, la intervenció dels ents i la victòria dels genets de Ròhan a la Gorja d'en Helm va suposar una severa derrota.

Gàndalf va anar a Ísengard i va trencar la vara de Sàruman, privant-lo de molts dels seus poders i expulsant-lo de l'ordre dels istari. Va quedar presoner a la seva torre vigilat pels ents.

[edita] Després de la caiguda de Sàuron

Quan Barbarbrat va comunicar-li la destrucció de l'Anell i la caiguda de Sàuron, va aconseguir convencer-lo de que ja no representava un perill i que el deixés marxar.

Va dirigir-se a la Comarca, que havia aconseguit posar sota el seu control a través del seu aliat Lotho Vilabossot i de Saquet. Fent-se conèixer com a Xarquiu, va causar grans mals en el que es va conèixer com l'Assot de la Comarca, fins que els hòbbits que havien anat a la Guera de l'Anell van tornar i van plantar-li cara. Després de perdre la Batalla de Voralaigua, Sàruman va ser apunyalat per l'esquena pel seu servent Llenguadeserp.

[edita] Adaptacions

En la pel·lícula de dibuixos animats de Ralph Bakshi, de l'any 1978, els productors li van canviar el nom de "Sàruman" a "Àruman", considerant que Sàruman i Sàuron s'assemblaven massa i podien portar a confusió.

En la versió cinematogràfica de Peter Jackson, l'actor Christopher Lee interpreta el mag Sàruman en les tres pel·lícules de la trilogia. En aquesta adaptació, el paper de Sàruman és lleugerament diferent als llibres, presentant-se com un mer servent de Sàuron i no com un agent independent. També s'ha exclós del la pel·lícula la trama de l'Assot de la Comarca.


El Senyor dels Anells de J. R. R. Tolkien
Llibres: La Germandat de l'Anell | Les Dues Torres | El Retorn del Rei
Protagonistes del Senyor dels Anells
Hòbbits: Frodo | Sam | Merry | Pippin | Bilbo
Homes: Àragorn | Bóromir | Fàramir | Dénethor | Théoden | Éowyn | Éomer
Altres: Gàndalf | Légolas | Guimli | Arwen | Élrond | Galàdriel | Barbarbrat
L'Enemic: Sàuron | Sàruman | Llenguadeserp | Gòl·lum | Rei Bruixot