[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dungeons & Dragons (joc de rol) - Viquipèdia

Dungeons & Dragons (joc de rol)

De Viquipèdia

Aquest article necessita traducció.

Aquesta pàgina està traduint-se de l'idioma anglès a partir de l'article Dungeons & Dragons, raó per la qual pot haver-hi llacunes de continguts, errors sintàctics o escrits sense traduir.
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia continuant amb la traducció des de l'article original. Si l'article roman sense traducció completa durant molt de temps, podrà passar al registre de pàgines per esborrar.


Aquest article tracta sobre el joc de rol. Per a altres significats, vegeu «Dracs i Masmorres».


Dungeons & Dragons
Autor Gary Gygax i Dave Arneson; Edició 3ra per Monte Cook, Jonathan Tweet i Skip Williams
Editor Tactical Studies Rules
Wizards of the Coast
Data de publicació 1974 (Original)
1977-1979 (1ra Edició)
1989 (2na Edició)
2000 (3ra Edició)
2003 (3.5)
Gènere Fantasia
Sistema sistema d20


Dungeons & Dragons (abreviat com D&D o DnD) és un joc de rol (JDR, o RPG en anglès) de fantasia medieval actualment publicat per Wizards of the Coast. El Dungeons & Dragons original, dissenyat per Gary Gygax i Dave Arneson, va ser publicat per primera vegada l'any 1974 per la companyia de Gygax's, Tactical Studies Rules (TSR). Originalment derivava dels jocs de taula de guerra (com Chainmail) jugats amb paper, llapis i daus, la publicació de D&D es àmpliament considerada com el principi dels jocs de rol moderns, i per extensió, de tots els videojocs de rol (JDR, o RPG en angès) i jocs de rol multijugador massius jugats per internet (MMORPG per les seves sigles en anglès). També es coneix pel nom de Dracs i Masmorres atès la traducció de la pel·lícula del mateix nom, i la sèrie animada emesa per televisió al nostre país amb un èxit moderat.

Els jugadors de D&D inventen personatjes ficticis que s'embarquen en aventures imaginàries a les quals combaten molts tipus de monstres ficticis, reuneixen tresor, interactuen entre ells, i guanyen punts d'experiència per tornar-se més i més poderosos segons progressa el joc. D&D es diferencia dels jocs de taula de guerra tradicionals assignant un personatge únic personatge concret a cada jugador, i no legions i armades. D&D fa ús per primera vegada del concepte del Dungeon Master (DM), un narrador i àrbitre responsable de crear l'ambientació imaginaria del joc. El DM modera les accions dels personatjes dels jugadors i escenifica els papers dels personatges no jugadors (PNJs).

L'èxit temprà de Dungeons & Dragons va permetre la ràpida proliferació de sistemes de joc similars, com RuneQuest, Tunnels and Trolls, Traveller, i Arduin. Malgrat aquesta competició, D&D ha continuat dominant la indústria dels jocs de rol durant tota la seva existència, disfrutant d'una posició preferent en el mercat, quasi intocable. Al 1977 el joc va ser dividit en dues versions sensiblement diferents: la simple Dungeons & Dragons i la més complexa Advanced Dungeons & Dragons (abreviat com AD&D o ADnD). Al 2000, la versió simplificada del joc es va veure interrompuda i la tercera Edició de Dungeons & Dragons va ser publicada. La versió actual del joc, publicada en Juliol de 2003, és Dungeons & Dragons v3.5 (també coneguda com a tercera Edició Revisada o D&D3.5).

L'any 2007, Dungeons & Dragons continua essent el joc de rol més conegut i venut, amb una estimació de 20 milions de jugadors al voltant de tot el món i amb més d'1 bilió $ (769.230 milions € a data 8/1/2007) en venta de llibres i equip (segons un informe de la BBC). Els productes de la marca Dungeons & Dragons van suposar més del 50% dels productes dels JDR venuts en 2002. Fora de les comunitats de joc, D&D s'ha transformat en un metònim usat sovint per referir-se als jocs de rol en general.

[edita] Comunitats i Webs

  • Dungeons & Dragons (anglès) - Pàgina oficial del joc.
  • Wizards of the Coast (anglès) - Empresa propietària del joc.
  • Devir (castellà) - Empresa que edita i comercialitza el joc a Espanya.
  • The Acaeum (anglès) - Informació de subastes de material descatalogat.