[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Isa ben Shaikh ben al-Salil - Viquipèdia

Isa ben Shaikh ben al-Salil

De Viquipèdia

Isa ben Shaikh ben al-Salil (Isa ben Shaikh al-Shaybani) fou un governador àrab que va exercir les seves funcions a Palestina, Diyar Bakr i Armènia.

El 848 apareix esmentat com a funcionari; el 863 ere prefecte de Ramla i més tard fou governador de Damasc. Fou nomenat governador de la Djezira i Diyar Bakr vers el 870.

El 871, davant l'inactivitat de l'emir Sadjida i ostikan d'Armènia, Abul Sadj Diwdad ben Yusuf Diwdasht, els othmanides de Amiuk i l'emir de Manazkert i d'Apahuniq, atacats pels armenis, van cridar al governador (emir) de Diyar Bakr, Isa ben Shaikh al Shaybani, que fou reconegut pel califa com ostikan d'Armènia (871). Isa va marxar contra Ashot Ardzruni de Vaspurakan que estava assetjant Kokhpanik; Ashot va deixar el setge i ambdós exèrcits es van trobar prop de la ciutat de Van. El cavalleresc Gurgen príncep de Mardastan no va dubtar en unir les seves forces a les d'Ashot, que era el seu antic enemic, però els àrabs eren 15000 i els armenis dos mil. Fou un príncep ardzruni, Gagik Abu Morvan qui va negociar un acord, i ambdós exèrcits es van retirar i a canvi de parar l'ofensiva i d'entregar hostatges, Ashot fou deixat en pau. Isa es va traslladar a Bardaa on va fixar la seva residència.

El 877 el lloctinent de l'ostikan, de nom Muhammad al-Yemení, es va revoltar a Bardaa. Durant un any Isa va tractar d'expulsar-lo de Bardaa sense èxit. Isa va obtenir el suport del rei d'Armènia però no fou suficient. Com que va passar el temps i Isa no aconseguia imposar-se els feudals armenis van anar a la cort califal a demanar un altre governador i en concret van demanar a Muhammad ben Khalid que havia estat governador del 858 al 862. El Califa ho va concedir (878).

Va morir l'any 269 de l'hègira, és a dir els anys 882/883. Al govern de Djezira i Diyar Bakr el va succeir el seu fill Ahmed Isa ben Shaikh, que també va obtenir del califa el govern d'Armènia.