[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abul Sadj Diwdad ben Yusuf Diwdasht - Viquipèdia

Abul Sadj Diwdad ben Yusuf Diwdasht

De Viquipèdia

Abul Sadj Diwdad ben Yusuf Diwdasht fou un general al servei dels abbàsides i després del Saffàrides, que fou el tronc de la dinastia d'emirs Sadjides de l'Azerbaidjan.

Va estar al servei del famós general Al-Afshin, parent seu, en les lluites contra Babak i també al Tabaristan contra els Tahírides del rebel Karínida Mazyar.

Abul Sadj fou nomenat després governador d'Alep i Kinnasrin i shahib al-shura (cap de policia) de Bagdad i va participar al conflicte entre els emirs turcs i el califa. Vers 865-871 va exercir com ostikan d'Armènia. El 875 fou nomenat governador de Khuzestan.

Però el 876 quan el saffàrida Yakub al-Layth es preparava per marxar a l'Iraq contra els abbàssides, Abul Sadj es va posar al servei de Yakub i va prendre part a la batalla de Dayr al-Akul. Les seves propietats a l'Iraq li foren confiscades per ordre del Califa Al-Muwaffak. Va restar lleial als saffàrides i va morir al servei d'Amr ben al-Layth a Djundishabur el 879.

Fou conegut pòstumament com Diwdad I, per ser el primer Sadjida rellevant.

Va deixar dos fills Abul Musafir Muhammad (o Abu Ubayd Allah) i Yusuf ben Abul Sadj Diwdad. Abul Musafir Muhammad, conegut per Afshin al-Sadj, fou el primer emir de la dinastia.